NAJVEČJI GRŠKI CENTER ZA MIGRANTE V PLAMENIH: Zagorelo je po uporu okuženih s koronavirusom (FOTO, VIDEO)

Svet

Največji grški center za migrante Moria na otoku Lezbos so v jutranjih urah tako rekoč v celoti uničili plameni, potem ko je po navedbah gasilcev ponoči v njem izbruhnilo več manjših požarov. Velik del prebivalcev centra, ki skupno gosti okrog 12.700 ljudi, so kmalu evakuirali, žrtev naj ne bi bilo.

Požari so se razširili tako znotraj centra kot izven glavnega poslopja, kjer v nasadu oljk številni migranti spijo v šotorih. Prebivalci so v paniki bežali z območja centra, v katerem je število nastanjenih za štirikrat presegalo nastanitvene kapacitete. Številni naj bi se peš odpravili proti bližnjemu mestu Mitilena, a so jih na cesti ustavila policijska vozila.

Glede na navedbe lokalnih gasilcev požar, ki ga je še krepil močan veter, ni terjal smrtnih žrtev, je pa bilo nekaj lažje poškodovanih, ki so zaradi dima trpeli za dihalnimi težavami, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Glede na televizijske posnetke se je črn dim nad območjem vil še več ur po izbruhu požara.

Glede na navedbe lokalnih virov je v Morii zagorelo na tisoče šotorov, bivalnih kontejnerjev, upravna stavba in zdravstvena postaja. Po poročanju grške tiskovne agencije ANA so bili požari sproženi po uporu nekaterih prebivalcev centra, ki bi po okužbi z novim koronavirusom ali bližnjim stikom z okuženim morali v samoizolacijo.

Gasilci v svojem sporočilu navajajo, da so jim določene skupine migrantov ob prihodu preprečile vstop na območje ter da so morali poklicati na pomoč policijo, da bi lahko opravili svoje delo.

Tiskovni predstavnik vlade Stelios Pecas je naznanil napoved izrednih razmer na celotnem otoku, navedbe o požigu pa po njegovih besedah preiskujejo. Oblasti so na otok napotile dodatne policiste, vlada pa naj bi še danes razpravljala o tamkajšnjih razmerah.

Pecas je opozoril na težek izziv glede namestitve prosilcev za azil, ki so zaradi požara ostali brez strehe nad glavo. Obenem pa morajo tudi izslediti in izolirati potrjeno okužene med njimi.

Minuli teden so v centru zabeležili prvi primer okužbe s koronavirusom, zaradi česar so oblasti zanj odredile 14-dnevno karanteno. Odtlej so po približno 2000 testih okužbo potrdili pri 35 ljudeh. Vse so zaradi potrebe po samoizolaciji prepeljali drugam.

Glede Morie že dlje časa vladajo napetosti - ob izjemno velikem številu nastanjenih tam vladajo tudi slabi higienski pogoji in nevladne organizacije so že večkrat pozvale grške oblasti, naj najbolj ranljive prebivalce premestijo na celino.

Zaradi epidemije novega koronavirusa so se razmere le še poslabšale, je za radiotelevizijo ERT dejal župan Mitilene Stratos Kitelis. V centru vse od sredine marca vladajo strogi ukrepi glede gibanja, ki jih niso nikoli omilili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija