NAJVEČ MODRIH ZASTAV BO LETOS PLAPOLALO V PIRANU: Posebno priznanje za aktivnosti na portoroški plaži

Piran

Letošnja kopalna sezona bo zaradi epidemije drugačna, o tem ni več dvoma. A je vsemu navkljub tudi letos potekal 26. razpis za Modro zastavo, ki je namenjen povečanju okoljske ozaveščenosti na kopališču, povečanju okoljske etike in spodbujanju odgovornega ravnanja do okolja. Komisija je podelila 13 Modrih zastav: osem so jih dobila kopališča v piranski občini, dve kopališči v izolski občini, eno kopališče v Mestni občini Koper ter kopališči na Bledu in v Radovljici. Za aktivnosti na portoroški plaži je posebno priznanje prejel Istrabenz Turizem.

V 26. letih je program Modra zastava podelil že 217 Modrih zastav za naravna kopališča in marine ter več kot 300 posameznih Modrih zastav za plovila. Slovenija se s tem uvršča med 50 držav, ki so skupaj podelile 4600 Modrih zastav.

Ta okoljski znak je odslej vključen v zeleno shemo slovenskega turizma kot trajnostni znak, ki je osnova za pridobitev znaka Green Beach.

Zastavo dobijo kopališča in lastniki komercialnih plovil, ki zadostijo kriterijem glede kakovosti kopalne vode, okoljske vzgoje in informiranja, okoljskega upravljanja in varnosti ter storitve. Zastavo prejmejo za eno leto. Izvajanje zahtevanih kriterijev preverjajo uporabniki in nadzorniki DOVES-a in FEE-ja. Če ugotovijo morebitne nepravilnosti, jih mora upravljavec v najkrajšem času odpraviti, sicer se zastava lahko odvzame.

Ta okoljski znak odslej podpira tudi Slovenska turistična organizacija. "Ponosni smo na razvoj trajnostnih programov društva Doves-fee Slovenia in na dejstvo, da sta tako program Modra zastava kot tudi program Zeleni ključ kot priznana certifikacijska trajnostna znaka vključena v zeleno shemo slovenskega turizma," je ob tem povedal nacionalni koordinator programov Modra zastava in Zeleni ključ Boris Šušmak.

Največ modrih zastav bo v občini Piran, plapolala bo namreč na centralni plaži ter kopališčih Terme Krka Strunjan, Meduza, Salinera Strunjan, St. Bernardin, Vile Park Bernardin in Kampa Lucija. V Izoli bo modra zastava obešena v Simonovem zalivu, v Kopru pa na kopališču Mokra Mačka. Modre zastave sta prejela tudi Šobčev bajer v občini Radovljica in grajsko kopališče Bled.

Od marin sta modri zastavi prejeli marini v Portorožu in Izoli.

Upravljavci so lani sodelovali tudi pri imenovanju 'najboljše aktivnosti leta'. Podeljeni sta bili dve priznanji. Istrabenz Turizem je prejel priznanje za otroške aktivnosti v okviru Mini kluba na portoroškem kopališču Meduza, kjer poleti izvajajo delavnice iz naravnih materialov s plaže in bližnje okolice na temo ekosistema slovenske Istre. Podjetje Šobec pa je prejelo priznanje za fotografsko razstavo o prostoživečih pticah, ki prebivajo v okolici kampa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martina |  08 .06. 2020 ob  13: 52
Na nekaterih plažah bo plapolala modra zastava, v žusterni pa bo plavala fonja.