STAREJŠI GA UPORABLJAJO ZA POČITEK, MLAJŠI ZA IGRO: Park na Muzejskem trgu dobiva končno podobo (FOTO)

Koper

Večji del ureditve Muzejskega trga s parkom je zaključen. Mestna občina Koper (MOK) je posadila 51 dreves in nekaj več kot 2.000 grmovnic, končno podobo pa bo ozelenitev dobila spomladi. Glavni elementi novega parka so sivi peščenjak, brušen beton in vodni elementi, v naslednjih dneh pa bo tam svoj nov dom dobila tudi kamnita skulptura Pokončni bojevniki kiparja Oresteja Dequela. Koprska občina trenutno ureja še stične površine in navezave na okoliško infrastrukturo. 

MOK je z urejanjem površine nad parkirno hišo začela spomladi, dela pa so v večji meri že sklenjena.

V sklopu hortikulturne ureditve je koprska občina v sodelovanju s snovalcem projekta, studiem Marasovic, že med poletjem začela postavljati rastlinje, s katerim je zagotovila dodatno ozelenitev javnih površin, namenjenih druženju in aktivnemu preživljanju prostega časa.

Na občini so zadovoljni, da so z gradnjo parkirne hiše in sprostitvijo površin nad objektom dobili edinstveno priložnost, da del historičnega mestnega jedra na novo ovrednotijo in vanj umestijo zelene parkovne površine.

"Pri iskanju možnih rešitev in vsebin, ki bi jih na to mesto lahko umestili, je bilo ključno sodelovanje z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, saj smo želeli, da ta prostor kljub vsemu ohrani vse tiste elemente, ki jih je v preteklosti že imel. Ob tem smo morali upoštevati tudi specifike in omejitve prostora ter zahtevne robne pogoje, kot so neugodne globine za ozelenitev, statične obremenitve konstrukcije podzemne parkirne hiše in nujnost ustreznih navezav na okoliško infrastrukturo ter kulturnovarstvene pogoje in smernice," so pojasnili.

Pri snovanju zunanje ureditve so se v arhitekturnem biroju Marasovic arhitekti soočali z več izzivi: od neugodne globine za zasaditev večjih dreves, strogih omejitev pri dodatni statični obremenitvi konstrukcije podzemne parkirne hiše, navezovanja na različno visoke okoliške ulice ter zagotavljanja intervencijskih in dostavnih poti, do dejstva, da gre za del historičnega mestnega jedra, ki je podvrženo posebnim pogojem in smernicam Zavoda za varstvo kulturne dediščine, so še dodali.

V prihodnjih dneh bo v park umeščen tudi kip slikarja Oresteja Dequela. Kot pojasnjujejo na občini, so se za ta kip odločili, ker "se v tem pogledu odlično spaja v urbano mrežo koprskih ulic, trgov in parkov".

Po njihovih navedbah kip v Kopru rojenega kiparja "ne govori le o odličnosti in kvaliteti umetniškega izraza kiparja, temveč tudi o zgodovini in večnacionalni identiteti slovenske Istre".

Park na Muzejskem trgu je med občani in obiskovalci dobro sprejet, kar dokazuje tudi veliko obiskovalcev vseh generacij, navajajo na občini. "Vsakdo poišče to, kar mu ustreza. Starejši uporabniki parka radi posedajo na klopeh, medtem ko najmlajši nove površine uporabljajo za igro na prostem," še odgovarjajo na občini. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pompjer |  09 .12. 2021 ob  07: 29
@ištrijan ta trg bo deloval tako se vsaj 10 let, dokler ne bido drevesa zrasla in razvila krošnje da vizuelno prevladajo kamen. Pri takih projektih je to tek na dolge proge. Osebno mi je vsec, racunam na studente tle.
anton |  08 .12. 2021 ob  13: 53
... hvale vredno, kaj podobnega bi morali narediti v izoli v mandraču (ne mislim garažne hiše), in sicer na mestih na sredini mandrača ukiniti parkirna mesta in urediti na podoben način ... parkirna mesta ob pločnikih dokler ne bo garažne hiše lahko pustijo ...
Ištrijan |  08 .12. 2021 ob  11: 10
14
Meni osebno ta "park" (za enkrat) deluje zelo hladen in pust. Počakajmo na končno podobo in pustimo se presenetit.....