NAJPREJ OBNOVA, NATO ŠE NOV MOST ČEZ DRAGONJO: Kako pa napreduje projekt hitre ceste od Kopra do meje? (FOTO)

Piran

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković sta danes na mejnem prehodu Dragonja slovesno podpisala sporazum o gradnji cestnega mostu pri omenjenem mejnem prehodu. Še pred tem pa bodo po koncu letošnje turistične sezone obnovili obstoječi, dotrajani most čez Dragonjo.

Obnova mostu bo stekla po koncu letošnje turistične sezone, tako da bodo lahko most naslednjo turistično sezono varno na polno obremenili, je v izjavi po podpisu sporazuma povedal Vrtovec. "Če ne bi prišlo do tega sporazuma in obnove tega mostu, potem bi morali začeti zmanjševati pretok, število vozil in tovornjakov na mostu," je pojasnil.

Obnova je vredna okoli 300.000 evrov, pri čemer obe državi prispevata polovico zneska, razpis za izvedbo obnove pa vodi hrvaška stran, je še navedel slovenski minister.

Po obnovi obstoječega mostu se bodo lotili tudi izgradnje novega mostu. Najprej bodo šli v izdelavo potrebne dokumentacije, natečaj za projekt pa je moč pričakovati prihodnje leto, je navedel Butković. Čeprav bosta obseg del, vključno s tem, ali bo čez most speljana dvo- ali štiripasovnica, in njegova vrednost odvisna od končnega prostorskega načrta, pa je Butković ocenil, da bo nov most stal okoli 10 milijonov kun oz. nekaj več kot 1,3 milijona evrov. Stroške si bosta državi tudi v tem primeru razdelili na pol.

Kot je omenil Vrtovec, je še veliko podobnih odprtih vprašanj glede mejnih prehodov, ki so speljani prek rek. S hrvaškim kolegom zato pripravljata celovit krovni sporazum za urejanje odprtih vprašanj glede prehodov mostov tudi na drugih krajih.

V zvezi s projektom hitre ceste Koper-Dragonja je infrastrukturni minister pojasnil, da umestitev v prostor še poteka, je pa zagotovil, da do umestitve v prostor tega dela ne bodo nadaljevali z deli na trasi hitre ceste med Izolo in Sečovljami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija