Najprej je treba razmere normalizirati, nato sledijo pogovori o ukrepih

Predsednica vlade Alenka Bratušek in minister za obrambo Roman Jakič sta si ogledala razmere po ledeni ujmi na Zaplani pri Vrhniki. Premierka je ob tem poudarila, da se bodo na vladi seznanili s stanjem po naravni nesreči. Vendar je po njenih besedah treba najprej razmere normalizirati, nato pa se lahko začnejo pogovori o ukrepih za sanacijo škode.

Ob tem je poudarila, da delavci na Zaplani v mrazu delajo dan in noč, da bi lahko vzpostavili normalno stanje na električnih drogovih. To, kar delajo sedaj, so po njenih besedah tista prva nujna dela, prava sanacija bo trajala več mesecev. Bratuškova je tudi spomnila, da je v sredo 20-letni delavec izgubil življenje, ker se je spopadal s posledicami te naravne nesreče. Ob tem je izpostavila, da je treba pri delavcih elektro podjetij najprej poskrbeti za varnost njihovih življenj.

Vsi, ki delajo v teh razmerah na nek način žrtvujejo življenje, da lahko pomagajo. Zato je predsednica vlade ljudi prosila za razumevanje, da se v takšnih razmerah ne da stvari urediti čez noč. "Dela se vse, da se stanje čim prej stabilizira, vendar proti naravi se ne da," je po ogledu poudarila Bratuškova. Gasilci, civilna zaščita, vojska in delavci elektro podjetij se po njenih besedah res trudijo. Poleg tega je tistim, ki so že sedmi dan brez elektrike, dejala, da naj še malo potrpijo. Svetovala jim je, da naj se obrnejo na lokalne skupnosti in civilno zaščito, če rabijo pomoč ali nadomestne prostore za bivanje.

Po njihovi oceni je bilo sicer v tej ledeni ujmi uničenih 1000 kilometrov daljnovodov

Po besedah premierke se bo vlada danes seznanila z razmerami, ki so prizadele določena območja po Sloveniji, pripravljenih pa je tudi nekaj dodatnih ukrepov. Med drugim so že znižali trošarine za dizelsko gorivo, ki ga potrebujejo za delovanje agregatov in delovnih strojev.

Kot so ob obisku napovedali predstavniki Elektra Ljubljana, ki na Zaplani pri Vrhniki poskušajo sanirati nastalo škodo na električnih drogovih, bodo vsa dela končali do sobote, če ne bo novih vremenskih nevšečnosti. Takrat naj bi v Logatcu že dobili elektriko. V sedmih dneh pa bo elektrika prišla do vseh odjemalcev na območju Elektra Ljubljana.