NAJPOMEMBNEJŠI KONEC TEDNA ZA DRŽAVNO KOBILARNO: Balkansko prvenstvo v dresurnem jahanju

Slovenija

S slovesno otvoritvijo na velikem lipiškem hipodromu se bo danes ob 17. uri začelo balkansko prvenstvo v dresurnem jahanju, najpomembnejše letošnje konjeniško tekmovanje v Kobilarni Lipica. Tokrat ga prvič gosti Slovenija, Konjeniška zveza Slovenije je k sodelovanju povabila tudi Konjeniški klub Stožice Ljubljana in Kobilarno Lipica.

Prvi tekmovalci so v Lipico prispeli že v sredo in nastanili konje v turnirskih boksih. Danes sledi veterinarski pregled konj, ob 17. uri pa pripravljajo svečano odprtje prvenstva s predstavitvijo vseh sodelujočih držav, je za STA povedal strokovni vodja Kobilarne Lipica Klemen Turk.

Na balkanskem prvenstvu v dresurnem jahanju bo sodelovalo preko 60 tekmovalcev iz šestih držav - iz Bolgarije, Hrvaške, Grčije, Romunije, Turčije in Slovenije.

Slovenske barve bo zastopalo kar 13 tekmovalk, med njimi je tudi Birgit Fabris Sauer, ki je s kobilo Rio leta 2017 osvojila zlato na balkanskem prvenstvu v Zagrebu, bila pa je tudi članica zlate slovenske ekipe. Najmlajše tekmovalke bodo na tekmovanju nabirale prve mednarodne izkušnje.

Nad nastopi tekmovalcev bo bdel sodniški zbor pod vodstvom predsednika Freddy Leymana iz Belgije, medtem ko bo slovenske barve v sodniškem zboru zastopala sodnica Dora Markun.

Tekmovanje se bo v petek začelo z ekipnimi preizkušnjami članov, mladih jahačev, mladincev in otrok. V soboto bodo sledila individualna tekmovanja, v večernih urah pa tudi večer narodov. V nedeljo se bodo najboljši tekmovalci pomerili v finalnih prostih programih z glasbo, ki pomenijo pravi balet konj ob glasbeni spremljavi. Prvenstvo bo sklenila svečana razglasitev rezultatov.

Tekmovalne ekipe in obiskovalce kobilarne, ki si bodo ogledali prvenstvo, bo pričakal tudi pester spremljevalni program s predstavo Zgodba o Lipici, doživetjem Postanite šepetalec konjem, ogledi kobilarne in pestrim dogajanjem za otroke.

"Tekmovanja bodo za gledalce najbolj zanimiva v nedeljo, ko bodo potekali finalni boji posameznikov. V petek pa se bodo za naslove najboljših potegovali v ekipni kategoriji, kar je tudi zanimivo za gledalce," je pojasnil Turk in povabil v Kobilarno Lipica.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija