NAJPOMEMBNEJŠA JE PREVENTIVA: Letos v Sloveniji zabeležili 28 novih okužb z virusom HIV

Slovenija

Slovenija se uvršča med države, ki ohranjajo nizko stopnjo okužb z virusom HIV, okuženim pa je zagotovljena izjemno kakovostna zdravstvena oskrba. A v komisiji za aids na ministrstvu za zdravje opozarjajo, da še vedno odkrijejo preveč oseb z napredovano okužbo, ter ob današnjem svetovnem dnevu boja proti aidsu poudarjajo pomen preventive.

Letos mineva 40 let od začetkov soočanja z epidemijo aidsa, okužbe z virusom HIV že več kot 20 let dobro obvladujemo, so v sporočilu za javnost zapisali v komisiji za aids. Letos so v Sloveniji do 22. novembra zabeležili 28 novih diagnoz okužbe s HIV, kar je ena več kot v celem lanskem letu. Velika večina ljudi s prepoznano okužbo s HIV v Sloveniji prejema protivirusna zdravila, pri učinkovitem zdravljenju je virus v krvi nezaznaven, zato te osebe ne morejo okužiti drugih ljudi.

V komisiji ministrstva za zdravje zatrjujejo, da v Sloveniji sledimo zastavljenim ciljem v nacionalni strategiji preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV do leta 2025 in se uvrščamo med države, ki ohranjajo nizko stopnjo epidemije.

Vsem osebam s HIV je v Sloveniji zagotovljena izjemno kakovostna zdravstvena oskrba in psihosocialna podpora, vključno z vsemi najsodobnejšimi zdravili, so še zapisali. Med novostmi, ki jih bodo uvedli v prihodnjem letu, navajajo novo preventivno metodo, zaščito z zdravili pred izpostavitvijo virusu. Ta bo namenjena moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi. Novosti pa sta še presejanje vseh nosečnic na HIV ter možnost pregleda v ambulanti za spolno prenosljive okužbe brez napotnice, so dodali.

Ob tem pa opozarjajo, da še vedno odkrijejo preveč oseb z napredovano okužbo, včasih že v obdobju aidsa. To je slabo tako za posameznika, ki lahko umre in ima krajšo pričakovano življenjsko dobo, kot tudi za družbo, saj je taka oseba pogosto izvor okužbe za druge. Za osebe, ki bi lahko bile okužene s HIV, je zato zelo pomembno, da se čim prej testirajo in v primeru pozitivnega izvida tudi čim prej zdravijo.

Člani komisije za aids pri ministrstvu za zdravje ob tem poudarjajo, da je najpomembnejša preventiva. Prenos z nezaščitenimi spolnimi odnosi je mogoče preprečiti z zagotavljanjem ustrezne poučenosti o okužbi s HIV in o drugih spolno prenosljivih okužbah ter s spodbujanjem varnejšega spolnega vedenja pri vsem prebivalstvu, predvsem pa med osebami, ki so zaradi svojega načina življenja bolj izpostavljene okužbi s HIV.

Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje naj bi konec leta 2020 v Sloveniji živelo nekaj manj kot tisoč oseb s HIV, od katerih naj bi jih približno ena desetina ne vedela, da je okužena s HIV. HIV se ni pomembno razširil v nobeni podskupini prebivalstva. Najpogostejši način prenosa je z nezaščitenimi spolnimi odnosi, največje breme okužbe s HIV pa nosijo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija