NAJNOVEJŠA RAZISKAVA: Samo džoint ali dva sta dovolj, da najstniku 'skurita' možgane

Zdravje

Najnovejša raziskava, objavljena v znanstveni reviji Journal of neuroscience, je razkrila, da kajenje marihuane negativno vpliva na možgane najstnikov. Prejšnje raziskave so sicer pokazale, da ima marihuana nekatere pozitivne učinke, saj lahko blaži anksioznost, stres, slabost in bolečino. Vendar ne moremo mimo zadnje v nizu raziskav, ki je pokazala, da ima marihuana lahko tudi škodljive učinke na telo, še zlasti pri najstnikih.

Fotografija je simbolična.

V omenjeni študiji je sodelovalo 46 najstnikov, ki so do 14. leta enkrat ali dvakrat kadili marihuano. Raziskovalci so primerjali slike njihovih možganov s tistimi, ki niso nikoli poskusili marihuane. Ugotovili so, da konzumiranje samo enega ali dveh džointov spremeni prostornino sive mase pri najstnikih, pri čemer je najbolj ogrožena amigdala, ki je odgovorna za strah in močna čustva.

Strokovnjaki svetujejo staršem, da se pogovarjajo s svojimi otroki o negativnih učinkih droge in alkohola na njihov razvoj ter jih obvestijo o tem, da uživanje marihuane vodi v spremembe dela možganov, ki je povezan s pomnjenjem, čustvi in zdravorazumskostjo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Nik |  06 .02. 2019 ob  10: 34
@Urh seveda je halucenogena kemikalija, nevem kdo ima tle lih visok livel idiotizma glede na to da sam nisi posredovau nobenih virov zaupljivim raziskavam in se obnasas kot 13 letni otrok ki mosli da je kul ko kadi travo, pejdi u strunjan... Pjo s kasnimi otroci se ukvarjam.
Nik |  06 .02. 2019 ob  10: 31
O vesna moja, trava je rastlina in kot use druge rastline majo kemikalije, zmanjsevanje prostornino sivih celic je priblizno koda reces da ti zmanjsuje mozgane in ne da je ne podpiram samo pri otrokih ampak pri nobenemu ker 1.nevem kolko je lih zdravo dim udihovat v kateri 2 obliki in 2. Nasa drzava ne rabi se vec autisticnih najstnikou ki mislijo da so jaki ko kadijo travo mislim otroci neki naredte iz sebe alpa se fuknite skozokno.
Urh |  05 .02. 2019 ob  12: 00
@Nik
Od kdaj je trava halucogena kemikalija ?
Tvoj nivo idiotizma je skoraj enak kot pri tistem idiotu ki je skupaj spesnil tale "znanstveni" članek. V katerem ni naveden noben vir. Niti ne piše kdo je to raziskavo izvedel. Kar dejansko pomeni da ta članek ni nič kaj bolj resničen kot pa pravljica o rdeči kapici.
Vesna |  04 .02. 2019 ob  13: 30
@Nik, kemikalije? Trava je rastlina... Se pa strinjam da tako kot alkohol (ki tudi zmanjsuje prostornino sivih celic by the way pa ne samo pri najstnikih) ni za otroke xD. Sicer pa jo podpiram pri odraslih in odgovornih osebah še posebej če je to v medicinske namene.
Nik |  03 .02. 2019 ob  22: 28
-11
Ce inhaliras halucenogene kemikalije to potem povzroci psihicne posledice.... Js v tem ne vidim nic neverjetnega glede nato da take stvari opazam pri svojih prijateljih kateri so dovol "jaki" da kadijo marihuano... Matej?
Matej |  03 .02. 2019 ob  18: 01
Oprostite,ta članek je brezvezno klobasanje. Sem prepričan,da napisano ne drži. Trdim iz lastnih izkušenj.