PO SINOČNJEM POTRESU PRI NEAPLJU ŠE 150 POPOTRESNIH SUNKOV: Vzpostavili so štiri sprejemne centre, ljudi je strah (FOTO, VIDEO)

Svet

Območje ognjenika Flegrejska polja blizu Neaplja na jugu Italije je v ponedeljek stresel potres z magnitudo 4,4. Tresenje tal je sprožilo paniko med tamkajšnjimi prebivalci, ki so noč preživeli na prostem, a ni povzročilo večje škode. Oblasti so ob najmočnejšem nizu potresov v 40 letih evakuirale okoli 40 družin.

Za ljudi, ki se doma ne počutijo varno, so vzpostavili štiri sprejemne centre, hkrati pa so na prizadeto področje neapeljske oblasti poslale 400 začasnih postelj.

Po podatkih italijanskega Nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo (INGV) je potres z magnitudo 4,4 območje prizadel v ponedeljek okoli 20. ure. V naslednjih petih urah so na območju zabeležili še okoli 150 potresnih sunkov.

Po besedah predstavnika inštituta Maura Di Vita gre za najmočnejši potresni roj oz. zaporedje potresnih sunkov na območju v zadnjih 40 letih.

Tresenje tal je sprožilo paniko med prebivalci bližnjega mesta Pozzuoli, med katerimi so mnogi noč preživeli na prostem oz. v avtomobilih.

Po prvih podatkih v potresu ni bilo večje škode. Iz mesta Pozzuoli in 20 kilometrov oddaljenega Neaplja pa poročajo o manjši škodi na zgradbah. Med drugim odpadajo kosi ometa, na zgradbah pa so manjše razpoke.

V Pozzuoliju so zaradi varnostnih pregledov danes zaprte šole, ki jih najverjetneje ne bodo odprli niti v sredo. 140 zapornic ženskega zapora pa so premestili v druge ustanove, medtem ko so pregledovali škodo, ki jo je tresenje tal povzročilo v zaporu.

Predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni je za sredo v Rimu sklicala medresorski vrh o razmerah na območju po potresu, je povedal minister za civilno zaščito Nello Musumeci.

Flegrejska polja veljajo za potresno zelo dejavno območje, izbruh tega vulkana pred 40.000 leti pa velja za najmočnejšega v Sredozemlju. Strokovnjaki so samo aprila letos našteli več kot 1250 potresov, večina med njimi jih je imela magnitudo manj kot 1. Inštitut INGV je sporočil, da bo ognjenik še naprej spremljal in da ni mogoče izključiti podobnih potresov v prihodnje.

Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je izbruh ognjenika v bližnji prihodnosti malo verjeten. Kot je danes sporočil INGV, so v zadnjem mesecu zabeležili okoli 450 seizmičnih dogodkov, hitrost dvigovanja površja pa je ostala nespremenjena in znaša dva centimetra na mesec.

V začetku 80. let prejšnjega stoletja je potresna aktivnost na območju sprožila množično evakuacijo. Po navedbah inštituta so tedaj beležili več kot 1300 seizmičnih dogodkov na mesec, hidrotermalna dejavnost pa je povzročila, da se je zemlja dvignila za devet centimetrov mesečno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija