NAJMOČNEJŠA IZOLSKA PEST IN VAROVANKA DEJANA ZAVCA CILJA NA OLIMPIJSKE IGRE V TOKIU: Med violino, družino in boksarskim ringom

Izola

Skoraj zagotovo najmočnejša Izolanka in varovanka trenerja Dejana Zavca še naprej žanje uspehe v boksarskem ringu. Vida Rudolf je na evropskem prvenstvu (EP), ki je konec avgusta in v začetku septembra letos potekalo v Španiji, dosegla najboljšo slovensko uvrstitev v ženskem boksu. Priznava, da težko usklajuje zasebno in športno življenje, a gre. Z veliko podporo soproga se sicer učiteljica violine računa uvrstiti na olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto.

Na EP v Španiji sta Slovenijo zastopali Vida Rudolf (Dejan Zavec Boxing) in Katja Gajić (BK Predator Ljubljana). Izolanki žreb ni bil ravno naklonjen, saj je prišla na isto stran liste kot branilka naslova evropske prvakinje iz lanskega leta Bolgarka Stanimira Petrova. V osmini finala se je Vida suvereno pomerila z Maltežanko Elizabeth Skye Falzon, v četrtfinalu pa je bila Petrova premočna, tako da je Rudolfova skupno dosegla 5. mesto.

EP v boksu je od 22. avgusta do 1. septembra potekalo v okolici Madrida in Vida je intenzivnim pripravam namenila celotne šolske, poletne počitnice. Ne le, da poleti ni imela prostega niti enega dneva, tudi v morju se ni uspela okopati.

"Pa čeprav sem iz Izole. Tekmujem v kategoriji do 57 kg, ki bo tudi na olimpijskih igrah. Kvalifikacije bodo potekale konec marca v Londonu. Pred vsako borbo imaš tehtanje, tako da moraš zelo paziti na težo. Pari se določijo z žrebom. Sam sistem temelji na izpadanju. Prvič, ko izgubiš, zaključiš. Naslednje dni izkoristiš za 'sparing' borbe z ostalimi tekmovalkami, ki so prav tako izpadle," pripoveduje radoživa Izolanka, ki je po zadnjem uspehu že močno zazrta v prihodnost.

Priznava, da težko usklajuje zasebno življenje in tekmovalni šport. "Zelo veliko prilagajanja je v okviru družine. Vsak prosti trenutek izkoristim za planiranje in usklajevanje ali za pripravo," pojasnjuje. Njeno vsakdanje življenje je 'strogo odmerjeno'. Vstaja ob 6. uri, od doma gre ob 7. uri in se vrne ob 21. uri.

Vida Rudolf s soprogom, ki jo spremlja na vseh mednarodnih tekmovanjih.

"V službo se vozim uro in pol v eno smer, iz Ivančne Gorice v Laško. Na trening se odpeljem na Ptuj in se vsak dan vrnem domov v Ivančno. Na leto naredim okoli 70.000 km. Vse, razen evropskega prvenstva, financiram sama, za kar gre vsak mesec cela moja plača. Na srečo imam moža, ki me razume in pri tem zelo podpira. Me tudi spremlja na vseh mednarodnih tekmovanjih, kot trener v kotu. Tudi za mojo pravilno prehrano skrbi mož, ki je glavni kuhar v hiši," opisuje svoje vsakdanje življenje Rudolfova. Kot pravi, brez soproga zadeva sploh ne bi bila izvedljiva.

Sicer je varovanka Dejana Zavca, ki z njo dela individualno. "Moje sotekmovalke v drugih državah večinoma niso zaposlene in se ukvarjajo izključno z boksom ter pridobijo finance s strani države ali klubov," pravi Vida, ki je redno zaposlena na Glasbeni šoli Laško-Radeče kot učiteljica violine. Ob tem poudari:

"V poučevanju otrok in delu z njimi zelo uživam. Imam tudi super ravnateljico, učence, na katere sem ponosna in zanesljive sodelavce."

Tedensko opravi deset treningov, vsak traja eno uro.

Pred boksom je trenirala francoski boks (savate), pri katerem je kot najboljšo uvrstitev zapisala 3. mesto na svetovnem prvenstvu. Leta 2015 se je v tretji rundi polfinala na evropskem prvenstvu poškodovala, strgala je križne vezi v kolenu. Sledila je zahtevna operacija, saj so ji morali namestiti nove križne vezi. Poslovila se je od francoskega boksa in pričela trenirati klasičen boks pri Zavcu. "Pri boksu nisem utrpela še nobene poškodbe," kar 31-letnica pripisuje odlični fizični pripravljenosti.

Katja Gajić in Vida Rudolf

Na vprašanje, kako dolgo še namerava vztrajati v borilnem tekmovalnem športu, Izolanka odgovarja: "Težko rečem. Trenutni cilj je uvrstitev na olimpijske igre 2020 v Tokiu. Potem pa bomo videli naprej. Stabilno in urejeno družinsko življenje, učenje otrok igranja violine, v športu pa medalje z velikih mednarodnih tekmovanj. Rada bi tudi potovala in spoznavala nove kulture, ustvarjala in se čim manj sekirala zaradi malenkosti."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija