NAJHUJŠA DELOVNA NESREČA PRI NAS: Preiskava zaključena, razkrili vzrok, ovadenih več oseb

Kronika

Ljubljanski kriminalisti so zaključili kriminalistično preiskavo eksplozije in posledično požara v kočevskem Melaminu maja lani. Ovadili so štiri fizične in eno pravno osebo zaradi storitve kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Informacije so zbirali z ogledom kraja dejanja, ki ga je vodila preiskovalna sodnica iz Okrožnega sodišča v Ljubljani, in nadaljnjo kriminalistično preiskavo, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Ugotovili so, da je bila na območje tovarne Melamin s tovornim vozilom pripeljana kemijska snov, ki je bila prečrpana v napačen rezervoar. Zaradi nekompatibilnosti kemijskih snovi je med prečrpavanjem prišlo do močne eksplozije.

Po eksploziji je prišlo še do požara, zaradi posledic dogodka pa je skupno umrlo sedem oseb, in sicer pet na kraju (trije državljani Slovenije in dva Bosne in Hercegovine), dve osebi pa čez nekaj dni na zdravljenju v Kliničnem centru Ljubljana (državljana Slovenije in Makedonije). Lažje poškodovanih je bilo tudi 32 oseb, ki so se takrat nahajale v neposredni okolici objekta. Pri teh je šlo večinoma za opekline oziroma so bile sprejete v zdravniško oskrbo zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida.

Nastala pa je tudi večja premoženjska škoda tako na območju tovarne kot v okolici na raznih objektih in vozilih. Skupna ocenjena materialna škoda po nestrokovni oceni presega 37 milijonov evrov, so navedli policisti.

Kot so zapisali, so v okviru intenzivne in zahtevne kriminalistične preiskave ugotovili več nepravilnosti po zakonu o varnosti in zdravju pri delu in njegovih podzakonskih aktih. Ugotovili so tudi "vzročne zveze opustitve dolžnega ravnanja za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev in nastalo posledico".

"Iz ugotovitev izhaja utemeljen sum, da ravnanje ni bilo v skladu s predpisi in tehničnimi pravili o varnostnih ukrepih. Posledica tega je bila smrt sedmih ljudi, večja premoženjska škoda in več oseb z lažjimi telesnimi poškodbami, zato smo zoper štiri fizične in eno pravno osebo podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, zaradi storitve kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu po 201. členu kazenskega zakonika, za katerega se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let, in povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu zakonika, za katerega se storilec kaznuje z zaporom do petih let," so pojasnili na PU Ljubljana. Po informacijah N1 je med ovadenimi tudi direktor Melamina Srečko Štefanič.

Prebilič: Očitno v Melaminu le ni bilo vse tako dobro, kot nam je bilo zagotovljeno

Na novico, da so kriminalisti po preiskavi eksplozije v Melaminu ovadili več ljudi, se je odzval kočevski župan Vladimir Prebilič. Slednji ocenjuje, da v Melaminu očitno vse le ni bilo tako dobro, kot jim je bilo zagotovljeno, sicer do kazenskih ovadb ne bi prišlo. Prepričan je, da bi se Melamin moral preseliti na drugo lokacijo.

Po besedah Prebiliča je dobro, da je prišlo do točke, ko je znanega kaj več o tem, kaj se je dogajalo pred nesrečo in kdo je zanjo odgovoren. "Ljudje imajo namreč to pravico vedeti," je dejal novinarjem. Želi si tudi, da bi končen odgovor na omenjena vprašanja dobili čim prej.

Po njegovem bi bilo dobro, da bi se iz nesreče vsi skupaj nekaj naučili, v občini pa da bi nadaljevali s postopki za preselitev podjetja iz mesta Kočevje na drugo lokacijo. "Še vedno namreč trdim, da trenutna lokacija ni primerna za takšno dejavnost, ki bi jo bilo treba umakniti nekam drugam," je dejal. "Hkrati pa vidim v tem tudi priložnost za zavedanje, da v kolikor se bomo v Kočevju še kdaj odločili imeti takšno tehnologijo, da je lahko prostora za izboljšave na področju varnosti očitno še kar nekaj," je dodal. 

Spomnimo

V Melaminu je 12. maja lani odjeknila silovita eksplozija, ki ji je sledil požar. Pri tem je umrlo sedem delavcev, več kot 30 ljudi je bilo poškodovanih. Do eksplozije je prišlo zaradi napake pri prečrpavanju dietiltriamina iz avtocisterne v cisterno z epiklorohidrinom. Dogodek velja za doslej najhujšo delovno nesrečo v Sloveniji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija