NAJDALJŠA V EVROPI BO V ISTRI: Projekt izgradnje panoramske žičnice napreduje

Svet

Na Reki so podpisali pogodbo za izdelavo projekta gondolske žičnice, ki bo povezala obmorsko Medvejo pri Opatiji in vrh Vojak na Učki, najvišjem hribu v Istri in Kvarnerju. Do konca poletja naj bi za napravo pridobili gradbeno dovoljenje. Žičnica bo po načrtih dolga skoraj 4700 metrov, s tem pa naj bi bila Žičara Učka najdaljša v Evropi.

Predstavniki družbe Dalekovod-projekt so pogodbo o izdelavi glavnega projekta z družbo Žičara Učka podpisali v torek. Pričakujejo, da bodo med poletjem pripravili vse za začetek izgradnje panoramske žičnice, ki bo Medvejo povezala z najvišjim vrhom Učke. Investitorji menijo, da se bodo z izgradnjo žičnice lahko potegovali tudi za sredstva iz skladov EU. Vrednost celotnega projekta je ocenjena na 23 milijonov evrov.

Gradbena dela bodo precej zahtevna

Med drugim so ocenili, da bodo gradbena dela precej zahtevna, ker bo razpon med prvim in drugim stebrom žičnice približno kilometer in pol. Celotna žičnica bo zgrajena na petih stebrih. Gondolska žičnica se bo premikala s hitrostjo deset metrov v sekundi in bo v osmih minutah in pol premagala skoraj 1400 metrov višinske razlike. Načrtovani sta dve gondoli zmogljivosti 60 oseb, kar omogoča prevoz 310 potnikov na uro.

Na Reki ocenjujejo, da bo žičnica nova turistična blagovna znamka ne samo za opatijsko riviero temveč tudi za celotno Primorsko-goransko županijo.

Podjetje Žičara Učka ima sicer 268 lastnikov, med katerimi sta Primorsko-goranska in Istarska županija ter več enot lokalne samouprave, kot so mesta Reka, Opatija, Kastav in Krk ter občine Lovran, Matulji, Mošćenička Draga, Omišalj in Kršan. Med delničarji je tudi 36 podjetij, večinoma iz turističnega sektorja, ter približno 220 fizičnih oseb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  17 .02. 2019 ob  09: 14
@Erazem
Res je, da imajo vedno prste vmes nevladne organizacije in preprečijo marsikaj. A ni samo to. Hujši problem smo sami prebivalci, ki smo preveč prestrašeni in si ne upamo, s čimer Hrvati pač niso obremenjeni. Pri nas ob nekem projektu, in sploh če je ta malo drznejši in gleda v prihodnost, nastane prava ljudska revolucija. Nočejo ga in pika. Naj ostane tako, kot je. Amen. Tu se pokaže, kako smo mi zaprti, potegnjeni vase, boječi, s pogledom nazaj, Hrvati pa so odprti in pogumnejši. Zato pa nas s svojimi idejami prehitevajo po levi in desni. To, kar samo zadnja leta oni vlagajo v Istro, bomo mi dohiteli čez 30 let, če sploh. (Pa smo bili svoje čase špica istrskega turizma in so bili oni leta za nami...) Le malo se sprehodi po hrvaški Istri, da spregledaš dejstvo je, s kakšno hitrostjo za njimi vedno bolj zaostajamo.
Erazem |  17 .02. 2019 ob  06: 23
Pri nas je pač tako, da različne nevladne skupine (ki jih sicer financira državni proračun - vsi mi) imajo vedno svoje pomisleke. Tako se ptiči zaletavajo v vetrnice ipd. Kako bi se šele zaletavali v gondolsko žičnico!
kjessi |  16 .02. 2019 ob  17: 56
Galeb. Imaš prav. V Kopru so ljudje proti vsemu, kar diši po napredku.
galeb |  16 .02. 2019 ob  15: 19
25
Samo v zadnjem tednu smo na Regionalu lahko prebrali:
1. gradi se najatraktivnejši turistični projekt Jurski park
2. gradi se ultramoderna marina s pripadajočo luksuzno infrastrukturo
3. sprejet je projekt za najdaljšo panoramsko žičnico v Evropi
Vse to se dogaja v Istri. Hrvaški, jasno! Pri nas se ne sme zgraditi nič. In da si kdo slučajno ne drzne celo s kakšno atraktivno idejo, bognedaj!!!!
Bravo, sosedi. Ni kaj.
galeb |  16 .02. 2019 ob  11: 11
26
S stisnjenimi zobmi moram reči: Bravo Hrvati, kar tako naprej! Drzni ste, upate si, z odprtim duhom greste v novosti. Lahko ste nam Slovencem, ki se otepamo vsakega posega, samo za zgled. Mi hočemo vse po starem. Bognedaj kakšnega drznejšega projekta. Capljamo za vami, daleč zadaj...