NAJBOLJŠI SLOVENSKI PODJETNIKI: Kdo izplačuje najvišje plače in kje na lestvici so primorska podjetja?

Slovenija

Največji zaposlovalec med slovenskimi podjetji v lasti podjetnika je Akrapovič s 1663 zaposlenimi, največje takšno podjetje glede na prodajo je Belektron Boštjana Bandlja. Najvišje povprečne plače pa izplačuje Valiant, je objavila revija Podjetna Slovenija. Med primorskimi podjetji se je najvišje uvrstilo podjetje Incom iz Ajdovščine.

Najvišje povprečne plače izplačuje Valiant, ki med drugim trguje z biodizlom, in sicer 7303 evre. Sledijo trgovec z naložbenim zlatom in drugimi plemenitimi kovinami Moro & Kunst (5612 evrov), trgovec s farmacevtskimi izdelki Medis (4630 evrov), zastopnik blagovnih znamk s področja zabavne elektronike in bele tehnike Intrade (4451 evrov), trgovec s plastičnimi granulati Fist (4419 evrov), trgovec z emisijskimi kuponi Belektron (4256 evrov), gradbena družba GH Holding (4228 evrov), industrijsko in gradbeno podjetje Riko (4023 evrov), proizvajalec kalcijevo-karbonatnih pigmentov, polnil in granulatov Calcit (3910 evrov) ter ponudnik surovin za industrijo barv in detergentov Lukem (3685 evrov).

Največje podjetje v lasti podjetnika glede na prodajo je Belektronki je leta 2022 ustvarilo 3,16 milijarde evrov prihodkov od prodaje.Sledijo mu zastopnik številnih mednarodnih blagovnih znamk Orbico v lasti Branka Roglića (330 milijonov evrov prihodkov od prodaje), Moro & Kunst v lasti Irene Kunstelj Moro (242 milijonov evrov), Valiant v lasti Janeza Lotriča, Ksenije Pirš Stupan in tujih lastnikov ter trgovec Jagros v lasti družine Jager.

Prvo deseterico dopolnjujejo proizvajalec izpušnih sistemov Akrapovič v večinski lasti Igorja Akrapoviča, Riko v lasti Janeza Škrabca in Joza Dragana, proizvajalec jeklenih izdelkov ADK, katerega polovična lastnika sta Vili Šumer in Bogdan Špes, družba za gostinstvo in trgovino Rastoder v lasti Izeta Rastoderja in Hajrije Rastoderja ter družba za ravnanje z odpadki Surovina, ki je v lasti družbe Rastoder.

Največji zaposlovalci so poleg Akrapoviča prevoznik Nomago (875), proizvajalec bovdenov in plastike TBP (848), Jagros (825), Sintal, ki med drugim ponuja storitve s področja varovanja, varstva pri delu in upravljanja stavb (756), družba za oskrbo starejših Deos (713), družba Salomon, ki se med drugim ukvarja s tiskom, medijsko dejavnostjo in obdelavo odpadkov (699), ADK (621), proizvajalec sladoleda in čokolade Incom (579), ki je tudi najvišje uvrščeno primorsko podjetje, ter proizvajalec in dobavitelj izdelkov iz elastomerov in termoplastov Siliko (543).

Največje podjetniške skupine so Adventura Investments (večinska lastnika Darko in Tilen Klarič), ki ima med drugim v lasti Nomago in Big Bang, Rastoder, proizvajalec polietilenskih folij in vrečk Plasta (Franc Frelih), upravljalec podjetij G4 Group (družina Gregorčič) ter proizvajalec in prodajalec elektrotehničnih izdelkov Cablex (večinski lastniki so Anton Pušar, Štefan Krajnc, Igor Slavinec ter družini Lojak in Kopriva).

Prvo primorsko podjetje na lestvici je na 18. mestu; gre za že omenjeno podjetje Incom v lasti Andreja Slokarja. Na 29. mestu podjetje Makro5 Gradnje v lasti Rajka Žiganteja. Na 35. mestu je podjetje MI Oskrba iz Postojne v lasti Domna Boštjančiča. Med največjimi podjetniškimi skupinami je na 45. mestu Cestno podjetje Koper v lasti Igorja Ukote, na 50. mestu pa je podjetje Batagel &Co v lasti Marjana Batagelja in Katje Dolenc Batagelj.

Na lestvicah so podjetja in skupine v lasti podjetnikov, ki poslujejo v Sloveniji. Kot so poudarili v reviji Podjetna Slovenija, ne gre za lestvico najbogatejših, temveč pregled podjetij v lasti tistih podjetnikov, ki zaposlujejo, plačujejo davke in prispevke ter imajo sedeže podjetij v Sloveniji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija