NAJBOLJŠI PODJETNIŠKI PRODUKTI NA OBMOČJU 'LAS ISTRE': Med njimi liofilizirani izdelki iz lokalnih sestavin

Koper

Ena izmed desetih finalistk in finalistov natečaja Slovenska Istra, ki je naslavljal ponudnike najboljših podjetniških projektov in produktov na območju LAS Istre, je Tadeja Tibaot, ki je v okviru projekta PROMO ISTRA prijavila idejo o liofiliziranimi produktih iz lokalnih sestavin. V nadaljevanju si lahko preberete, kaj je bistvo omenjenega podjetniškega produkta in kakšne so njegove poglavitne značilnosti: katere probleme rešuje za uporabnike, kako se izkazuje inovativnost ter izvedljivost in donosnost produkta, vključujoč originalnost in inovativnost, izvedljivost in uporabnost, finančno izvedljivost, tržno pozicioniranje ter trajnostni vidik (ekonomski, okoljski in družbeni učinek).

Liofilizacija je trenutno največji "hit" v živilski industriji in povpraševanje po tovrstnih izdelkih strmo narašča. Liofilizacija ali sušenje z globokim zamrzovanjem je postopek, s katerim se iz plodov odstrani vodo, pri čemer se ohrani njihovo strukturo, aromo, barvo, minerale in vitamine, katere bi po drugih postopkih sušenja poškodovali. Skozi proces liofilizacije se ohrani vsa živilska vrednost, brez dodanih konzervansov in brez gensko spremenjenih organizmov. Z idejo razvijajo nove produkte liofilizacije iz lokalnih pridelkov. Trenutno na trgu obstajajo v veliki večini le liofilizirani izdelki iz uvoženega sadja oz. pridelkov.

Povpraševanje po zdravih sušenih izdelkih, zlasti sadju, narašča, pri tem pa si vedno več potrošnikov želi izdelkov, ki ohranijo prvotne značilnosti sadeža, vključno z okusom in aromo. To je ključna prednost tega postopka in zato je liofilizacija v porastu. Trenutno so na trgu na voljo izdelki, katerih surovine prihajajo v veliki večini iz uvoza. Njihova ideja je, da kupcem ponudijo izdelke iz domačih surovin, saj si kupci želijo lokalne hrane in podpirati lokalne kmete. Z idejo torej zadovoljujejo potrebo kupcev po zdravem prigrizku oz. zdravih sladkarijah, po domačih sestavinah oz. lokalnem poreklu ter podpiranju lokalnih kmetov.

Liofilizacija velja za inovativen postopek v Sloveniji, saj je prisotna šele krajši čas. Glavna inovativnost ideje je v tem, da bodo uporabili lokalne sestavine. Zaenkrat je Ideja v fazi razvoja in testiranja različnih surovin in izdelkov. Pričakujejo, da bodo v 2023 na trg plasirali prve izdelke. Celotna ideja zahteva zlasti investicije v opremo oz. tehnologijo, v manjšem obsegu tudi promocijo, stroške dela ipd. Deloma bodo te investicije krili samostojno, deloma z nepovratnimi sredstvi. Ker imajo liofilizirani izdelki visoko dodano vrednost in je domači trg razmeroma še nezasičen, načrtujejo, da bo investicija povrnjena v treh letih.

Gre za nišne produkte, ki pa so vedno bolj prisotni tudi v trgovskih verigah, zato se zlasti tam odpira velik tržni potencial. Želijo postati prvi večji ponudnik z liofiliziranimi produkti iz lokalnih sestavin, ki predstavljajo velik prihodkovni potencial za podjetje, večji odkup od lokalnih kmetij, možnost novih zelenih delovnih mest v kmetijstvu oz. živilstvu. Obenem gre za spodbujanje lokalne in ekološke pridelave, ki je okolju najbolj prijazna, razvoj kratkih verig in zmanjšanje izpustov ter podbujanje lokalne samooskrbe in inovacij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija