NAJBOLJŠI LETALCI NA SVETU: Slovenci na Kulmu ubranili ekipni svetovni naslov

Slovenija

Slovenski smučarski skakalci Lovro Kos, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc so na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu ubranili ekipni naslov iz Vikersunda 2022. Za Slovenijo so osvojili še enajsto medaljo, od tega četrto zlato. 

Slovenski kvartet je zbral 1615,4 točke, zlate snežinke okoli vratu pa je prejel iz rok predsednika slovenske smučarske zveze Enza Smrekarja. Na drugem mestu so končali Avstrijci s svetovnim prvakom Stefanom Kraftom, ki so zaostali za 26,5 točke, tretji pa so bili Nemci s 65,5 točke zaostanka.

IMAMO SVETOVNE PRVAKE V POLETIH ???? Fantje so delo opravili brez večje napake in so dokazali, da so najboljši letalci na...

Posted by SloSki Nordic team on Sunday, 28 January 2024

V prvi seriji je Lovro Kos odprl slovenske nastope na Kulmu in poletel do 231 metrov, v drugi skupini je za Slovenijo letel Peter Prevc z 226 metri. Kot tretji je nastopil Domen Prevc, ki mu je uspel polet 232 metrov, zadnji pa je nastopil bronast s posamične tekme Timi Zajc z 226,5 metra. Slovenci so bili po prvi seriji v vodstvu; pred domačini s svetovnim prvakom Stefanom Kraftom so imeli prednost kar 31,9 točke, tretji so bili Nemci s 45,2 točke zaostanka.

Slovenci so tako uspešno začeli obrambo ekipnega naslova, ki so ga leta 2022 v Vikersundu osvojili Zajc, Anže Lanišek ter brata Prevc. Laniška tokrat ni v reprezentanci, saj si je tik pred prvenstvom na treningu v Planici poškodoval koleno, okrevanje pa bo predvidoma trajalo dva meseca. V finalni seriji se je slovenska prednost po nastopu Kosa v zahtevnih razmerah stopila na deset točk, a nato je Peter Prevc skupno prednost povišal na varnejših 16,8 točke. Zaostanek Nemcev je bil po dveh skupinah finalne serije že 60 točk.

Še slabše razmere je imel v tretji skupini Domen Prevc, ki mu je uspel polet 194 metrov. Sprva je bil po nastopu razočaran, nato pa sta mu v izteku Kos in starejši brat Peter prišepnila, da je bil ob vetru v hrbet ta polet odličen. Čeprav je žirija tekmovanja povišala nalet kar za dve mesti, nikomur v tretji skupini ni uspelo preleteti 200 metrov. Najmlajši od bratov Prevc je prednost Slovenije povečal na 43,1 točke pred Avstrijo, Nemčija je zaostajala že skoraj za sto točk.

Breme odločitve je bila tako na hrbtu Zajca, ki pa so mu reprezentančni kolegi priskakali udobno blazino prednosti. Zajc tako v zadnji skupini ni imel pretežkega dela, preletel je 200 metrov in s tem le še potrdil zmago.

"Zelo sem vesel, odleglo mi je, naredili smo največ, kar smo lahko. Ko je Domen odrinil, smo se vsi ustrašili, a je prav on naredil največjo razliko. Ko sem jaz pri svojem poletu videl zeleno črto, sem si rekel, dovolj je," je o razpletu tekme za nacionalno televizijo povedal Zajc.

"Zelo smo veseli. Mislim, da je največje delo danes opravil Domen, ki je nastopil v tretji skupini, ko nihče ni mogel čez 200 metrov. V poletih smo Slovenci očitno res dobri," je v smehu takoj po nastopu za Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) dejal Peter Prevc, ki je osvojil svojo še tretjo zlato, skupaj pa že peto kolajno na SP letalcev.

"Vse se je izšlo, tako da smo res veseli. Dokler Domen ni pristal, sva bila s Petrom precej na trnih. Bilo je precej živčno. Za Timija smo pa vsi trije vedeli, da je sposoben tekmo varno pripeljati domov, tako da ni bilo takšne treme," pa je po nastopu dejal Kos.

To je še druga medalja za Slovenijo na tem prvenstvu, saj je Zajc na posamični tekmi osvojil bron. 

Skakalci bodo sezono nadaljevali že prihodnji konec tedna, ko bodo na sporedu skoki v Willingenu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija