"NAJBOLJŠE SVETOVNO PRVENSTVO DOSLEJ": 62 tekem brez incidentov, osmina finala vseh celin in prva ženska sodnica zaznamovali mundial (VIDEO)

Svet

Predsednik Mednarodne nogometne zveze Fife Gianni Infantino je prepričan, da je svetovno prvenstvo v nogometu, ki se bo v nedeljo sklenilo v Katarju, "najboljše svetovno prvenstvo doslej". Prvi mož Fife je svoje stališče predstavil danes na novinarski konferenci v glavnem tiskovnem središču v Dohi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"To svetovno prvenstvo je pokazalo edinstveno, povezovalno moč," je dejal Infantino in se zahvalil vsem delavcem in prostovoljcem, ki so pomagali izpeljati zanj "najboljše svetovno prvenstvo doslej".

Predsednik krovne nogometne organizacije je v uvodni predstavitvi predstavil več številk. Tekme v Katarju si je na stadionih doslej ogledalo 3,27 milijona ljudi, povprečje gledalcev na tribunah je bilo višje od 52.000, rekorden obisk doslej pa je bil na tekmi med Argentino in Mehiko, ki si jo je na stadionu Lusail ogledalo 88.966 navijačev.

Festival navijačev, ki ga je pripravila Fifa, je obiskalo več kot 1,5 milijona ljudi, katarske oblasti so izdale 1,9 milijona kartic Hayya za vstop v državo, največ navijačev pa je bilo iz Savdske Arabije, Indije, ZDA, Velike Britanije in Mehike.

"Za nami je 62 tekem brez incidentov, bilo je odlično vzdušje. Prvič so se ekipe z vseh celin uvrstile v osmino finala, prvič je tekmo SP sodila ženska, Francozinja Stephanie Frappart," je naštel. Izjemna je tudi televizijska gledanost, pravi, saj se število gledalcev pred zasloni približuje številki pet milijard ljudi.

Infantino je izpostavil, da je imela Fifa v tem ciklu prihodke v višini 7,5 milijarde dolarjev. "To je milijarda več kot v preteklem obdobju, kar je odlično," je dejal Infantino in napovedal, da v naslednjem ciklu v Fifi pričakujejo 11 milijard prihodkov, od tega se bo skoraj 10 milijard vrnilo neposredno v nogomet"Prvenstvo je zaznamoval tudi 'fair play', ni bilo veliko rumenih in rdečih kartonov. Čestitam igralcem za to," je še dodal.

Z rumenimi kartoni rekordna tekma je bil četrtfinale med Argentino in Nizozemsko. Glavni sodnik Španec Antonio Mateu Lahoz je skupaj pokazal kar 18 rumenih kartonov. To je tudi nov rekord SP.

Naslednje SP bo čez štiri leta v Mehiki, ZDA in Kanadi z 48 reprezentancami. Format tekmovanja naj bi bil 16 skupin po tri ekipe, a je Infantino napovedal tudi možnost spremembe formata v 12 skupin po štiri. "Moramo znova razmisliti o obliki - 16 skupin po tri ali 12 skupin po štiri. To je nekaj, kar bo na dnevnem redu na naslednjih srečanjih."

Odgovoril je tudi na vprašanje, zakaj je Fifa kapetanom prepovedala nošenje mavričnega traku OneLove. Ta trak naj bi spodbujal k raznolikosti in vključenosti, v to pa sodi tudi sprejemanje skupnosti LGBTQ, ki jo katarske oblasti preganjajo. "Obstajajo različne kulture, različni načini gledanja na stvari. Nikogar ne diskriminiramo na podlagi njegovih vrednot in čustev. Ko gre za predpise in prepovedi, gre za spoštovanje predpisov. Ko gre za igrišče, moraš spoštovati nogomet, moraš spoštovati igrišče za igro, pravila so tam, da ščitijo nogometne ekipe," je dejal Infantino.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija