NAJBOLJŠE MESTO ZA BIVANJE NA SVETU ZELO BLIZU NAS: Le pregovorno boste morali pustiti trebuh zunaj

Svet

Najboljše mesto za bivanje na svetu je že drugo leto zapored avstrijska prestolnica Dunaj, je razvidno iz danes objavljene letne raziskave britanskega tednika Economist. Na drugem mestu ostaja avstralski Melbourne, ki je pred tem sedem let kraljeval na vrhu lestvice.

Dunaj je prejel 99,1 točke od 100 možnih točk. Gre za precej drago mesto po cenah, zato pregovorno velja, 'kdor gre na Dunaj, naj pusti trebuh zunaj'. Melbourne ponovno zaostaja za 0,7 točke. Najboljšima mestoma za bivanje sledijo avstralski Sydney, japonska Osaka in kanadski Calgary. Med top dvajsetimi mesti je kar osem evropskih, sledijo še japonska, avstralska, novozelandska in kanadska mesta, piše v raziskavi Economist Inteligence Unit (EIU).

"Zahodna Evropa in Severna Amerika so še naprej najboljši kraji za bivanje na svetu," je zapisal EIU v izjavi za javnost.

Med bolje uvrščenimi so običajno srednje velika mesta v bogatejših državah, so ocenili raziskovalci.

V raziskavi EIU letno razvršča 140 svetovnih mest. Kriteriji razvrstitve mest so stabilnost, skrb za zdravje, kultura in okolje ter izobrazba in infrastruktura v mestih.

Prvič so upoštevali tudi učinke podnebnih sprememb na kvaliteto bivanja, zaradi česar sta New Delhi in Kairo izgubila kar nekaj mest na lestvici zaradi slabe kvalitete zraka, povprečnih temperatur in neprimernega zagotavljanja vode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med najmanj prijetnimi mesti za bivanje ostaja sirska prestolnica Damask, na repu pa so še nigerijski Lagos, bangladeška Daka, in libijski Tripoli.

Raziskovalci so izpostavili še nekaj mest, kjer so v zadnjih petih letih dosegli največ izboljšav - med njimi so na primer Beograd, Hanoj, Kijev, Moskva in Abidžan na Slonokoščeni obali. Razmere pa so se v zadnjih petih letih najbolj poslabšale v Tripoliju, Caracasu, Tunisu, Detroitu in paragvajski prestolnici Asuncion.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija