NAJBOGATEJŠI PODJETNIKI NAD KLIMATSKE SPREMEMBE: Pariz – milijarde za okolje

Svet

28 najboljatejših svetovnih podjetnikov se je združilo v energetsko koalicijo, ki bo v preusmerjanje sveta k okolju prijaznim virom vložila milijarde dolarjev. Ambiciozen projekt gospodov z zavidljivimi poslovnimi uspehi in vrtoglavimi bančnimi računi so predstavili v Parizu, v okviru mednarodne konference o klimatskih spremembah. Vedno manj je ljudi, ki verjamejo, da bo politikom uspelo rešiti Zemljo oziroma priti dlje od leporečenja.

Šef Microsofta Bill Gates, snovalec Facebooka Mark Zuckerberg, šef Amazona Jeff Bezos, lastnik Virgine Richard Branson, lastnik kitajskega eBaya Alibabe Jack Ma, milijarder Georges Soros in saudijski princ Alvalid bin Talal so skupaj s še 21 investitorji ustanovili Prelomno energetsko koalicijo. V preusmerjanje sveta k okolju prijaznim virom nameravajo vložiti milijarde dolarjev.

Nihče več ne verjame v politike 

Projekt si je zamislil Gates, ki svoje bogastvo že več let vlaga v človekoljubne projekte. Ekološka situacija na Zemlji je resna. Izginjajo gozdovi, pljuča planeta, oceani so polni smeti, mati narava pa postaja vedno bolj jezna in pošilja sporočila preko orkanov ter poplav v vse dele sveta. Malo je takšnih, ki še verjamejo, da bodo politiki prišli dlje od lepih izjav v konferenčnem centru pariškega predmestja Le Bourget, kjer poteka konferenca o klimatskih spremembah. Zbralo se jih je rekordnih 147 s celega sveta.

Bitka za stopinje celzija 

Države udeleženke so predstavile nacionalne programe o zmanjševanju škodljivih plinov v okolje, po katerim se bo glede na izračune strokovnjakov, globalna temperatura do leta 2100 dvignila za 2,7 stopinje celzija. Klimatologi se trudijo, da bi se rast omejila na največ dve stopinji in to je skoraj zagotovo nedosegljiv cilj pariškega srečanja.

Vidijo milijarderji le zaslužek? 

Novica o iniciativi milijarderjev je močno odjeknila v javnosti, čeprav cinični komentatorji trdijo, da Gates in ekipa zgolj sledijo poti denarja z obljubami o novem sektorju. Za kaj torej gre?

Gates namerava v prihodnjih petih letih vložiti pet milijard dolarjev. Novinarjem je v Parizu predstavil perspektivno za zdaj še hipotetične ideje o umetni fotosintezi, s katero se za proizvodnjo ogljikovodika uporablja sončna svetloba. Ogljikovodik bi lahko zamenjal fosilna goriva. "Tekočino lahko shranite v velike cisterne in jo uporabite kadarkoli želite," je povedal Gates.

200 narodov se pač ne more dogovoriti 

Bogati podjetniki niso razkrili, razen Gatesa, koliko denarja nameravajo vložiti. Zaenkrat so v Prelomno energetsko koalicijo vključene ZDA, Britanija, Avstralija, Nemčija, Kitajska in Brazilija. "Boj proti segrevanju je nujen, vendar je težko prepričati 200 narodov, da se o nečem dogovorijo," je prepričan ameriški predsednik Barack Obama.

 

 

Deli novico: