"NAGRADA" ZA SEKSISTIČNO IZJAVO LETA NA PRIMORSKO: Prejel jo je pediater, ki prelaga odgovornost za nasilje na žrtve

Slovenija

Bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo leta sta uredništvo portala spol.si in kolektiv Rdeče zore podelila primorskemu pediatru in psihoterapevtu Viljemu Ščuki. Ščuka je v izjavi za portal Svet24 enačil spolni odnos in spolno nasilje ter prelagal odgovornost za nasilje na (mladoletne) žrtve, so zapisali organizatorji.

Viljem Ščuka je za portal Svet24 komentiral predlog nekdanje učiteljice Suzane Belak Pungartnik, kako se lotiti problematičnih, predvsem pa nasilnih otrok v osnovnih šolah. "Množična posilstva deklic (sošolk) niso možna, če so deklice proti. Za spolni odnos sta odgovorna oba udeleženca, saj se dogaja pri polni zavesti obeh ..."  je Ščuka izjavil za omenjeni portal.

Pri tem pa je enačil posilstvo in spolni odnos, opozarjajo organizatorji. "Kar ni le nedopustno, temveč tudi izjemno nevarno. O spolnem odnosu govorimo, kadar si osebe želijo spolnosti oziroma aktivnosti, povezane s spolnostjo in se zanje odločijo brez fizične, psihične, ekonomske ali druge prisile. V nasprotnem primeru govorimo o spolnem nasilju, ki ni le nedopusten poseg v psihofizično integriteto žrtve, temveč tudi kaznivo dejanje," so dodali.

V nadaljevanju pa je Ščuka porazdelil odgovornost za posilstvo med žrtev in povzročitelja, kar kaže na popolno nerazumevanje nasilja. Za nasilje je, tako kot za katerokoli drugo vedenje, vedno odgovorna oseba, ki nasilje povzroča, so poudarili organizatorji. Težko je razumeti, da kdor koli meni, da se posilstva zgodijo s privoljenjem žrtve, še toliko težje, če gre za osebo, ki takšno izjavo poda javno, v vlogi strokovnjaka.

Opravičevanje in minimaliziranje nasilja ter prelaganje odgovornosti na žrtev je izjemno nevarno početje in pomeni utrjevanje kulture, v kateri je nasilje dopusten način doseganja svojih ciljev. Dejstvo, da to počne oseba, ki jo del javnosti dojema kot strokovno avtoriteto, ima zato lahko daljnosežne škodljive posledice, so v obrazložitvi zapisali organizatorji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  07 .03. 2019 ob  15: 08
Te Rdeče zore so tudi potrebne psihiatra. Samo njihovo spletno stran obiščite, da vidite kaj davkoplačevalci financiramo.
galeb |  07 .03. 2019 ob  14: 53
In tako se še enkrat pokaže, da med psihiatre, psihologe in psihoterapevte pogosto rinejo tisti, ki imajo sami težave...