NADZORNI ODBOR OBČINE KOPER UGOTOVIL NEPRAVILNOSTI: To so Popovičevi in Bržanovi "grehi"

Koper

Nadzorni odbor Mestne občine Koper je ob koncu štiriletnega mandata predstavil ugotovljene nepravilnosti, tako v času zdajšnjega župana kot pri projektih, ki so se začeli prej. Gradnjo garažne hiše in objekta Solis so označil za negospodarno. Opozorili so tudi na neupoštevanje priporočil o izdajanju občinskega glasila v predvolilnem času.

Člani nadzornega odbora so opozorili, da se je občinski svet z njihovimi poročili samo seznanjal, ni pa jih potrjeval, tako da bi postala obvezujoča.

Letos so nadzor usmerili predvsem v okoliščine dolgotrajne gradnje garažne hiše pod Muzejskim trgom in večnamenske stavbe Solis ter v evidence komunalne infrastrukture.

Predsednik nadzornega odbora Jadran Bajec je dejal, da je bila izvedba obeh gradbenih projektov izjemno nepregledna. Skozi čas sta se spreminjala in stroški so narasli. Ker je odločanje trajalo več kot deset let, nadzorniki ne morejo izpostaviti odgovornih.

Nadzorni odbor ni našel utemeljitev, zakaj je občina odkupila Tomosov nebotičnik, obnovila poslovne prostore, na koncu pa stavbo prodala in ta posel pogojevala z gradnjo garažne hiše. Odbor je zapisal, da so bila zagotovo kršena načela gospodarnosti, smotrnosti, preglednosti, strokovnosti in skrbnosti.

Pri projektu Solis, to je stavba ob dvorani Bonifika, ki jo gradijo od leta 2007 in še ni dokončana, so se vsi vpleteni obnašali negospodarno, neučinkovito in nesmotrno, je ocenil odbor.

Projekt se je začel kot javno-zasebno partnerstvo za izgradnjo plavalnega bazena olimpijskih dimenzij in drugih prostorov za javno rabo. Do zdaj se je predvidena velikost stavbe podvojila, namembnost pa se je spremenila. Bazen so odprli leta 2018, vendar ni ustrezen za plavalna tekmovanja.

Nadzorniki ne vidijo razloga, zakaj se je občina odločila za partnerstvo z gradbenim podjetjem Primorje. Najbolj sporna se jim zdi določba, po kateri je imelo Primorje v primeru prekinitve pogodbe pravico do povračila vseh vlaganj projekt.

To je imelo velike nepredvidene učinke na proračun. Ob stečaju Primorja je morala občina podjetju izplačati 3,1 milijona evrov. Za dokončanje objekta je namenila dodatnih 8,4 milijona. Še en milijon je porabila za komunalno opremo in zunanjo ureditev.

Nadzorniki so ocenili, da niso dovolj usposobljeni za ugotavljanje sumov morebitnih kaznivih dejanj. Poročilo o projektu Solis so posredovali ministrstvu za javno upravo, ki lahko sproži ustrezne postopke.

Evidence komunalne infrastrukture so nepopolne. V zemljiški knjigi ni vpisanih služnosti za razne cevi in podobno. Ceste ležijo na parcelah, ki niso ustrezno razmejene, je ugotovil odbor.

Član nadzornega odbora Edmond Gašpar je opozoril, da komunalno podjetje Marjetica ni izdelalo strategije ravnanja z odpadki, cene storitev pa je povišalo na podlagi nerealnega elaborata. Župan je po ugotovitvah odbora brez navedbe razloga zamenjal dva člana nadzornega sveta Marjetice, ki sta opozarjala na sporno delovanje tretjega člana. Podjetje po mnenju nadzornikov nesmotrno uporablja javna sredstva za delovni spor s t. i. žvižgačem.

Občina je ta teden izdala novo številko časopisa MOK, v katerem je intervju z županom Alešem Bržanom in predstavitev njegovih načrtov. Po mnenju odbora gre za zlorabo za volilno kampanjo enega samega kandidata. Ker se je to dogajalo že v času prejšnjega župana, je nadzorni odbor pred časom priporočil, da občinsko glasilo ne bi izhajalo tri mesece pred lokalnimi volitvami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bayliner |  20 .10. 2022 ob  10: 36
23
Nadzorni odbor MOK si tega imena ne zasluži, saj so očitno spali ves čas, sedaj pred volitvami se "gospodje" zbudijo in želijo pametovati. Le kdo vas je imenoval "loleki"?
Istriano |  20 .10. 2022 ob  08: 50
19
Pred prejšnjimi volitvami in še dolge mesece po volitvah so obljubljali čuda nekih okostnjakov iz omare iz časa Popovičevega županovanja. Zgodilo se ni popolnoma nič in Boris Popovič ostaja nekaznovan. Nadzorni odbor MO Koper sedi nezadostno! To je primerna ocena njihovega dela.
frikofrkic |  19 .10. 2022 ob  21: 37
29
Ne razumem, Borisu očitajo pranje denarja, negospodarno ravnanje, mutne posle ... Bržanu pa očitajo intervju?
Fošina |  19 .10. 2022 ob  18: 36
20
Upam, da niso vse ugotovitve nadzornega odbora tako nesmiselne kot ta, kdaj lahko občinski časopis izhaja. Jaz bi tudi imel malo drugačno začetno postavo, kot jo Zeljković pošilja na teren, sam to nekak ni v moji pristojnosti.