NADZORNI ODBOR MOK PREDSTAVIL SVOJE DELO: "Delujemo bolj globinsko kot predhodniki"

Koper

Nadzorni odbor Mestne občine Koper (NO MOK) je lani izdelal osem končnih poročil o nadzoru. Kot je danes ocenil podpredsednik nadzornega odbora Edmond Gašpar, delujejo bolj globinsko kot predhodniki, predsednik Jadran Bajec pa je izrazil željo, da bi tudi v občinskem statutu dobili jasneje opredeljene pristojnosti.

Med revidiranimi zadevami je Bajec na današnji novinarski konferenci ocenil, da so bili postopki okoli projekta bodočega sakralnega objekta pravoslavne cerkve "neoptimalni". Gašpar pa je opozoril na tveganja zlorab v zvezi z multimedijskim centrom Vizija.

Glede sakralnega objekta - zeleno luč je dal prejšnji župan Boris Popovič, projekt pa je po nastopu župana Aleša Bržana zastal - je nadzorni odbor po Bajčevih besedah ugotovil, da bi morale strokovne službe na občini na pobudo za gradnjo odgovoriti strokovno in predvideti tudi potrebne roke.

Jadran Bajec

Med pripravo takšnega projekta po njihovem ni primerno za gradnjo predvidenega zemljišča prodati ali parcelirati. Kot je še dodal Bajec, ne gre sicer za problem verske skupnosti ali župana, pač pa vmesnih postopkov, ki niso definirani. Ni pa dolžnost župana, da izpelje projekt, ki se mu zdi slab. Po Bajčevem pa tudi takratni "nosilci želje" za izgradnjo cerkve niso zahtevali vseh zagotovil, ki so vsebovana v zakonu.

Lani izdelana končna poročila so sicer obsegala nadzor s področja ravnanja s stvarnim premoženjem, urejanja prostora, s področja koncesij ter v zvezi s svetovalnimi in odvetniškimi storitvami občine, je navedel Gašpar.

Sicer nadzorni odbor v prejšnji sestavi po njegovi oceni ni deloval tako globinsko kot zdaj, medtem ko se v sedanjem mandatu "vzpostavlja zakonska vloga in pomen tega organa".

Edmond Gašpar (levo) in Jadran Bajec

Dunja Jovičić: "Delo smo opravljali resno in podrobno"

Članica nadzornega odbora Dunja Jovičić je poudarila, da so svoje delo opravljali resno in podrobno, poleg tega pa so prišli do nekaterih zelo dobrih rešitev in predlogov za občinsko upravo. "Če se bo tako nadaljevalo in na ta način, je delo nadzornega odbora zelo koristno in potrebno," je še dodala. 

Nekaj besed pa je Gašpar namenil tudi poročanju o upoštevanju ali neupoštevanju priporočil nadzornega odbora, ki so ga s strani občinske uprave prejeli po letu in pol delovanja. Ob tem je spomnil, da nadzorni odbor "ni strokovni organ občine, niti občinski policaj, temveč le nadzorni organ, ki ocenjuje porabo po kriterijih, kot so smotrnost, pravilnost, skladnost in učinkovitost". Organi sicer njihova priporočila morajo obravnavati, ni pa nujno, da jih upoštevajo. V tem primeru morajo imeti "tehtno strokovno argumentacijo".

Kot je poudaril Bajec, njihovo delo zahteva veliko energije in časa, postopki pa so precej dolgotrajni, na drugi strani pa "občinski svet, ki bi iz naših priporočil moral črpati ukrepe", njihove predloge obravnava zgolj enkrat letno. Zato je poudaril, da morajo biti njihove pristojnosti jasno navedene, uprava pa naj "promptno reagira in dostavi dokumentacijo, promptno reagira na naša vprašanja in promptno reagira na ugotovitve".

Želijo si bolj jasno opredeljenih pristojnosti

Ravno zaradi tega želijo, da se njihove pristojnosti in čas, v katerem naj bi obravnavali nadzore, opredeli v statutu občine. "Občina je odprla področje spremembe dopolnitve statuta in za to imenovala strokovno skupino. Strokovni komisiji smo predlagali predloge, moramo jih še zagovarjati in razložiti, ta pa jih bo pretehtala in po svoji oceni dala v predlog in sprejem občinskemu svetu," je pojasnil Bajec. 

Kot je dodal, se občinska uprava njihovih priporočil zaveda, "vprašanje pa je, ali jih izvaja". "Mi ugotavljamo, kaj je narobe oziroma kaj bi lahko bilo boljše, ne pa tudi, zakaj je do tega prišlo," je pojasnil Bajec in dodal, da so lahko rešitve teh težav različne. Glede odziva občinske uprave je Bajec zatrdil, da sicer ni zadovoljen s hitrostjo odzivov, "sem pa zadovoljen, da so se začeli ti koraki delati".

Gašpar je ob tem kot pozitiven premik izpostavil sprejetje odloka o ustanovitvi medobčinske službe notranje revizije. Bajec je dodal, da bi po njegovem mnenju morala imeti Mestna občina Koper, zaradi svoje velikosti in kompleksnosti, svojega uradnika

Kot je še zaključil Bajec, si na jutrišnji seji občinskega sveta, ki bo obravnaval tudi njihovo poročilo, želijo razpravo, pa tudi nasprotna menja, v kolikor bodo le-ta utemeljena. Na novinarsko vprašanje pa je odgovoril, da je največji izziv za nadzorni odbor nekdanji Tomosov blok in garažna hiša na Muzejskem trgu, pa tudi Solis, ki še ni v obravnavi. Kot pa je dodal Gašpar, "pri pripravi gradiv za sklepe so snovalci strokovni sodelavci in delavci občine, ki bi morali paziti na svojo integriteto in se ne slepo in podrejeno vklanjat volji vsakokratnega župana"

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija