NADZOR NAD UPORABO MASK: Inšpektorji obiskali 142 gostinskih obratov in 48 prireditev

Slovenija

Zdravstveni inšpektorji od petka, ko je začel veljati odlok o obvezni uporabi zaščitnih mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih, do vključno nedelje v nadzoru niso ugotovili neskladnosti, zato niso izrekli nobene globe, so sporočili. Obiskali so 142 gostinskih obratov in 48 prireditev, med njimi tudi kolesarski maraton Franja.

Skupno so inšpektorji v petek, soboto in nedeljo obiskali 208 različnih objektov, med njimi 16 trgovin in dve javni stranišči. Ustavili so se na več dogodkih, tudi na nogometnih tekmah, kulturnih prireditvah, porokah in prostorih za piknik.

Poleg upoštevanja priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so preverjali predvsem obvezno nošenje zaščitne maske. Kot so ugotovili, so maske nosili tako zaposleni kot stranke. "Tudi pri uporabi razkužil ni bilo ugotovljenih neskladnosti, zato inšpektorji niso izrekli nobene globe," so zapisali. Prav tako inšpektorji niso poročali o težavah pri nadzoru. Če bi se to zgodilo, lahko za pomoč vedno zaprosijo policijo.

Na zdravstvenem inšpektoratu je sicer zaposlenih 84 pooblaščenih oseb za izvajanje inšpekcijskega nadzora. Na terenu jih je vsak dan med 40 do 60, razporejajo pa se glede na prioritete.

Vlada se je za ponovno obvezno uporabo zaščite za obraz ter razkuževanje rok v zaprtih javnih prostorih na seji minuli teden odločila zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom. Višino globe za kršenje odloka določa zakon o nalezljivih boleznih in znaša od 400 do 4000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  08 .09. 2020 ob  07: 43
Zdej se vrtimo v nekem čudnem začaranem krogu. Na eni strani je pač virus, na drugi država dela predpise in pošilja na teren inšpektorje...Folk pa kot da so se mu skisali možgani, ..samo kako bi obšel pravila. Ne podpiram, da kot ovca slediš vsem bedarijam, ki jih določa sistem! Daleč od tega! Vendar pa če hočemo ustaviti to situacijo, ki daje oblastem vsa pooblasitla, da vedno bolj posega v naše pravice, potem NAREDIMO nekaj, da bo drugače. In to je predvsem, da NE ZBOLEVAMO, da se virus NE ŠIRI. Vsak pri sebi in vsak dovolj kritično opozarjat druge! Samo če se virus ne bo širil, ne bodo imeli moči, da nam postavljajo omejitve! In bedaki, ala uni Marko zadnjič, če se on ne boli zbolet, ok..koga briga. Dejstvo je, KO stojiš nasproti mene, DRŽI RAZDALJO IN SI NATAKNI JEBENO MASKO!
vseved |  08 .09. 2020 ob  03: 43
-1
ne verjamem, da niso našli Prej bi rekel, da so šli na teren samo po dnevnice in dodatek za delo v izrednih razmerah.