NADALJUJE SE CEPLJENJE STAREJŠIH OD 80 LET: Kako poteka v primorskih zdravstvenih domovih?

Slovenija

Po državi se danes nadaljuje cepljenje starejših od 80 let proti covidu-19. Danes poteka v Ljubljani, Mariboru in Ajdovščini, v Kranju, Novi Gorici in Novem mestu pa čakajo na nove pošiljke cepiva. Seznami čakajočih so dolgi.

V Zdravstvenem domu Koper so doslej cepili 793 ljudi, od teh jih je 573 tudi že dobilo drugi odmerek cepiva, je povedala strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak. Ta teden bodo predvidoma cepili še 200 starejših od 80 let, cepljenje te skupine pa se bo verjetno nadaljevalo še v prihodnjem tednu, je pristavila. Na Koprskem imajo namreč velik delež starejšega prebivalstva.

Cepljenje v ZD Koper poteka tako, da so ljudje naročeni in pridejo na cepljenje ob točno določeni uri, po cepljenju preventivno počakajo 15 minut in nato gredo domov. Celoten postopek za zdaj poteka gladko, je povedala strokovna direktorica. V Kopru danes sicer pričakujejo tudi prvo pošiljko cepiv AstraZenece. O točnih številkah Kolander Bizjakova ni mogla govoriti, gre pa za manjše število doz.

V novogoriškem zdravstvenem domu medtem nova cepiva pričakujejo danes ali v četrtek. Namenjena bodo za cepljenje z drugim odmerkom, nekaj cepljenj morajo opraviti še med zaposlenimi v zdravstvu in v socialno-varstvenih zavodih, nekaj odmerkov pa bo ostalo za cepljenje prijavljenih starejših oseb nad 80 let, je povedala direktorica doma direktorica Petra Kokoravec.

V ajdovskem zdravstvenem domu so nekaj cepiva dobili v torek, je povedal direktor Egon Stopar. Uporabili ga bodo za cepljenje starostnikov z drugim odmerkom, nekaj cepiva bodo namenili za cepljenje v domovih starejših, nekaj pa ga bo ostalo za cepljenje starejših od 80 let, ki so se zanj prijavili pri osebnih zdravnikih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija