NADALJEVANJE POGAJANJ: Poklukar s sindikati zdravstva, izteka se rok javnega sektorja

Slovenija

Minister za zdravje Janez Poklukar je v pogovoru za Odmeve na TV Slovenija potrdil, da bo danes zjutraj sestanek s sindikati zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege, ki so sicer za sredo napovedali stavko. "Z ekipo se ves čas trudim in sem še vedno optimist," je dejal Poklukar. Danes se sicer sestane tudi glavni stavkovni odbor Fidesa.

Janez Poklukar

"Pripravljamo dodatne argumente, zakaj je potrebno nadaljevati na izhodiščih, ki smo jih podali, in kako izpeljati pogajanja do konca," je glede pogajanj s sindikati zdravstva in socialnega varstva v ponedeljek zvečer za Odmeve pojasnil minister. Sindikati sicer od vladne strani pričakujejo protipredlog, iz katerega bo razvidno, da ima dejansko interes razrešiti njihove stavkovne zahteve, med katerimi je tudi dvig plač za šest plačnih razredov, kot naj bi bil dogovorjen z zdravniki.

Poklukar je spomnil, da so lani jeseni zaradi odhajanja medicinskih sester iz težjih delovnih mest pristopili k pogajanjem. Po sporazumu so se konec lanskega leta plače dvignile okoli 35.000 zaposlenim v socialnem varstvu in zdravstvu. Hkrati pa so se po ministrovih besedah zavezali, da bodo nadaljevali s pogajanji, da bi odpravili eventuelna plačna nesorazmerja, ki so zaradi tega nastala znotraj zdravstvene nege. Zavedajo pa se, da je prišlo tudi do nesorazmerij z zdravniki.

Ob tem je navedel podatke ministrstva za javno upravo, po katerih so se od leta 2015 do leta 2019 plače zdravnikom dvignile za 12 odstotkov, medicinskim sestram pa za 18 odstotkov. Če se upoštevata še dve izredni koronski leti s posebnimi dodatki, so se od leta 2015 do novembra 2021 plače zdravnikom dvignile za 40 odstotkov, medicinskim sestram pa za 53,8 odstotka, torej za 13 odstotkov več. Ker pa so sestram nato plače v povprečju dvignili za tri plačne razrede - vsak plačni razred pomeni približno štiri odstotke - pa so se njihove plače dvignile za 25 odstotkov več od zdravniških, je na TV Slovenija še povzel Poklukar.

Od tu upravičeno slaba volja, pravi minister. Za zdravnike je bil predlagan dvig za šest plačnih razredov, torej za 24 odstotkov. "Na ta način bi se plače vsem dvignile enako," je dejal minister. Izvajanje dela interventnega zakona, ki je prinašal rešitve za zdravnike, pa je zadržalo ustavno sodišče in, kot je dejal Poklukar, je odločbe sodišč treba spoštovati. Ustavno sodišče je namreč prejšnji teden zadržalo določbo o dvigu plačnega stropa za zdravnike.

"Verjamem, da lahko vsi skupaj vseeno naslovimo akutno problematiko, naredimo triažo in najprej pristopimo k najbolj urgentni zadevi, in to so ta trenutek plače mladih zdravnikov in zdravnikov na primarni ravni," je za Odmeve na TV Slovenija dejal Poklukar. Zato verjame, da bodo "kolegi iz Fidesa in tudi ostalih reprezentativnih sindikatov zdravnikov in zobozdravnikov razumeli, da tukaj naredimo pomemben korak in ga tudi podprli".

Hkrati vabi vse sindikate, ne le zdravniške, da se usedejo za isto mizo in se pogovorijo, kako naprej. Verjame namreč, da bo že samo pogovor, niti ne pogajanja, prinesel tako kratkoročne, kot tudi dolgoročne rešitve.

Danes tudi sestanek Fidesa, izteka se rok sindikatov javnega sektorja

Danes se sicer sestane tudi glavni stavkovni odbor sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, v katerem so bili v zadnjih dneh do ministra precej ostri. Očitali so mu, da namesto konkretnih rešitev, ki jih je imel možnost izpeljati in ki so jih skupaj s predstavniki ministrstva pripravljali lani, sedaj hiti in želi pogasiti požar z "bombončki", da bi si "kupil dragoceni čas pred volitvami in ubranil položaj na lestvici priljubljenosti politikov". Poklukar je sicer v ponedeljkovih Odmevih dejal, da se je odločil, da ne gre na volitve ravno zato, da kar se da obvaruje zdravstvo pred politiziranjem.

Danes se sicer izteka tudi rok, ki so ga vladi postavili sindikati javnega sektorja, da se opredeli do njihovih zahtev, ki so jih prav tako spodbudile informacije o dogovoru o dvigu zdravniških plač. A je minister za javno upravo Boštjan Koritnik v ponedeljek dejal, da dvomi, da bi se lahko vlada do zahtev sindikatov javnega sektorja opredelila do danes, pri čemer je spomnil je, da ima vlada seje ob četrtkih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  15 .02. 2022 ob  10: 04
figa v žepu. Predlaga nekaj kar ve, da je protizakonito. Vlada bi a kaj ko zopet blokira ustavno sodišče. Ma koga imajo za norca?