NAD PREDDVOROM NA TERENU 140 GASILCEV IN ŠTIRJE HELIKOPTERJI: Na pomoč priletel hrvaški canadair (FOTO, VIDEO)

Gasilci se še vedno borijo z gozdnim požarom, ki je v ponedeljek popoldne izbruhnil na Potoški gori in Babi nad Potočami v občini Preddvor. Ponoči, ko je bilo na terenu okoli 110 gasilcev, sta se veter in požar nekoliko umirila, vendar na nekaterih točkah na območju Babe še vedno gori. Trenutno je na terenu 140 gasilcev in štirje helikopterji.

Foto: STA

Kot je povedal poveljnik Gasilsko reševalne službe Kranj in vodja intervencije Andraž Šifrer, se je ponoči požar nekoliko umiril in upa, da ne gre samo za navidezno umirjanje. Pravkar opravljeni ogled z vrha je pokazal, da še vedno gori na petih do šestih mestih na območju Babe.

"Če nam uspe to pogasiti do močnejšega vetra, smo požar vsaj omejili, če pa ne, nas spet čaka kar naporna delovna sreda," je pojasnil Šifrer. Kot je izpostavil, jih skrbi predvsem veter, saj se vzgornik, ki se pojavlja po hribu, znova krepi.

Nevarnosti za naselja zaenkrat ni

Nevarnosti za naseljena območja zaenkrat ni, saj se ogenj in njegova žarišča širijo po hribu navzgor, tako tudi evakuacija prebivalcev ni potrebna. Še vedno pa velja, naj se ne zadržujejo zunaj in naj ne odpirajo oken. Prav tako je dostop do območja, kjer gori že več kot 40 ur, še vedno prepovedan.

Foto: Maja Slana/STA

V torek so čez dan pri gašenju sodelovali trije helikopterji Slovenske vojske, popoldne pa jim je na pomoč priletelo še hrvaško letalo canadair. Na terenu je bilo preko dneva okoli 100 gasilcev, trije helikopterji pa so zajemali vodo iz jezera Črnava in jo zlivali na goreče in tleče površine. Večji helikopter je z enim letom prepeljal okoli 2000 litrov, manjša dva pa od 600 do 800 litrov vode.

Popoldne je k zajezitvi ognja pomembno prispeval še canadair iz Zadra, ki je večkrat pripeljal vodo iz Bohinjskega jezera, so sporočili iz štaba Civilne zaščite Preddvor.

[ Bohinj#2] Prav poseben gost ... danes v Bohinju. Na pomoč pri gašenju požara Potoče, Preddvor je pomagala tudi ???????? Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo - Croatian Air Force Bombardier #CL415 Superscooper Video: Simon Remic Slovenska vojska/Slovenian Armed Forces Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje Ministrstvo za obrambo RS/Slovenian Ministry of Defence Gasilci 112 Gasilci Gasilska ZvezaSlovenije

Objavil/a Slovenski letalski portal - Slovenian Aviation Site dne Torek, 29. marec 2022

Preko noči je širjenje požara skušalo preprečevati 110 gasilcev, v pripravljenosti pri Jelovici na Hribu pa jih je bilo še 45. Zjutraj so se ekipe gasilcev zamenjale. Trenutno je na terenu okoli 140 gasilcev, ne le z Gorenjske ampak tudi drugih gasilskih zvez. Pri gašenju že od jutra pomagajo tudi štirje helikopterji. Letalo je zvečer zaradi protokolov odletelo nazaj v Zadar, država Slovenija pa je za njegovo pomoč zaprosila tudi danes.

Kot je izpostavil namestnik poveljnika štaba Civilne zaščite Preddvor Marko Bohinec, so razmere na terenu izredno zahtevne in nevarne. Skale se krušijo, teren je marsikje neprehoden. Na srečo v torek poškodb ni bilo, so pa ekipe nujne medicinske pomoči in gorske reševalne službe ves čas v pripravljenosti. Pogorelo je tudi nekaj opreme, cevi in orodja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija