NAD FIESO ZAČELI REKONSTRUKCIJO SUHOZIDA: Nadomestil bo tistega, ki se je porušil pred štirimi leti (FOTO)

Piran

Na brežini nad Fieso so danes začeli rekonstrukcijo 65 metrov dolgega ter poldrugi meter visokega suhozida, ki bo nadomestil tistega, ki se je porušil ob obilnem deževju pred štirimi leti. V Civilni iniciativi Piran gradnjo razumejo kot rezultat svojih in prizadevanj krajanov ter strokovnjakov.

Kamnita škarpa je bila zgrajena, ko je bila pot še tlakovana z granitnimi kockami, malo prometna in so po njej vozila lahka prevozna sredstva. Zid je bil zato grajen okoliščinam primerno in minimalno temeljen. Sčasoma se je promet na cesti povečal, povečale so se obremenitve, saj je ob vrhuncih sezone služila tudi kot obvozna cesta. Zaradi spremenjenih okoliščin kot tudi opustitve vzdrževanja se je zid naposled porušil, so danes sporočili z Okolja Piran.

Ob začetku gradnje je Civilna iniciativa Piran na gradbišču pripravila novinarsko konferenco, na kateri so nekoliko drugače opisali potek dogodkov. Kot je dejal njihov predstavnik Davorin Petaros, so takoj po uspešnem referendumu za območje Fiese naleteli na gradbišče na strmi cesti iz Fiese proti Pacugu, kjer so v Okolju Piran začeli izvajati sanacijska dela na kanalizaciji. Pri tem so granitne kocke na cesti zamenjali z asfaltom in porušili suhozid, ki je bil sicer v dobrem stanju, je zatrdil Petaros.

Davorin Petaros

Po štirih letih so ob podpori prebivalcev in strokovnjakov uspeli projekt sanacije brežine oz. izgradnje novega suhozida uvrstiti v občinski proračun, je dodal Petaros.

Naročnik gradnje je Okolje Piran, na zemljišču v občinski lasti pa bo dela izvajal Dejan Zadravec iz Društva za ohranjanje tradicionalnih gradbenih in obrtniških znanj slovenske Istre - Jugna skupaj s Sergijem Palčičem in še enim strojnikom.

Zadravec je na novinarski konferenci opozoril na težaven dostop do gradbišča in prevoz kamna iz vasi Pregara v istrskem zaledju. Zaradi velikega naklona bodo poleg tega na vsake tri metre naredili stopnice, da bodo "dobili ravnino", je postopek opisal Zadravec.

Projektant Danilo Antoni je po Zadravčevih besedah za gradnjo predvidel velike kamnite bloke in zagotovil desetodstotni naklon suhozida, kar bo zagotovilo, da bo zid zdržal in da ga ne bo treba stalno popravljati. Ob večjem neurju bi lahko zatravljena brežina, kakršna je zdaj, lahko zgrmela na cesto. Dela bodo skušali dokončati do konca meseca, pri čemer pa še vedno čakajo na nekatera dovoljenja občine za zagon del v polnem obsegu, je dodal Zadravec.

Kot so sporočili iz Okolja Piran, bo nov oporni zid grajen v tehniki suhozidne gradnje, izvedba pa predvideva uporabo lokalnega peščenjaka različnih dimenzij, ki bo dal zidu tipičen ustroj in barvo. Vrednost investicije znaša 40.000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zhe |  17 .11. 2021 ob  11: 26
Pohvalno, da se vzdržuje tradicionalno tehniko gradnje in kulturno krajino, ki ima poleg vsega bistveno nižji odločni odtis kot klasična betonska škarpa. Pa še lepša je.

Osebno bi si želel, da bi imela občina svoj oddelek za suho-zidovje, kjer bi kopičila 'know how' gradnja suhih zidov (in tlakovanja) in na dolgi rok znižala stroške suho-gradnje zidov. Poleg vsega bi pa lahko mojstri suho-gradnje bili tudi svojevrstna turistična atrakcija :)