V GRAFISTU PRIZADETI, NA OBČINI RAZOČARANI: "Gre za območje, ki ga niti nove zasaditve in ozelenitve ne bodo mogle ustrezno nadomestiti" (FOTO)

Koper

Žaganje dreves na novem Grafistovem gradbišču v središču Kopra, kjer bo zrasel nov poslovno-stanovanjski objekt Levji grad, še kar razburja občane. Predstavniki Krajevne skupnosti (KS) Koper Center so danes pripravili protest na licu mesta. Svoje pojasnilo pa je že pred tem podal tudi Grafist. Odzvali so se tudi na Mestni občini Koper (MOK). 

"Zgroženi nad barbarskim žaganjem dreves odločno protestiramo. Brezvestno početje lokalnega gradbinca, ki sicer ima deset let staro dovoljenje, razkriva vso bedo, neznanje in kaos upravljanja z mestom," je povedal Jadran Čalija, predsednik sveta KS Koper Center.

Zato pozivajo mestno občino Koper, vse ustanove in nadzorne organe, ki posredno ali neposredno, ki odločajo o uporabi prostora, da upoštevajo naravno in kulturno dediščino mesta, potrebe meščank in meščanov ter storijo vse, da se očitno škodljivo poseganje v prostor v Kopru konča. "Prostor, v katerem živimo, pomembno vpliva na naše počutje, zdravje, zadovoljstvo, varnost in uspešnost. Mesto, predvsem pa njegovo historično jedro, ne more biti razumljeno, predvsem pa obravnavano kot izključno tržno blago," je dejal Čalija.

Že pred tem so se oglasili iz Grafista, kjer pravijo, da razumejo čustva in skrbi občanov, vendar ponovno poudarjajo, da so projekte že pred pričetkom del in odstranitvijo dreves dopolnili z ustrezno hortikulturno ureditvijo.

"Pri družbi GRAFIST d.o.o. smo razočarani zaradi dogajanja v preteklih dneh. Prizadevamo si dokazati našo družbeno odgovornost, zaradi česar nas zadeva še toliko bolj žalosti. Dejstvo je, da je bila usoda dreves zapečatena že pred več kot desetletjem in s strani drugih akterjev," so zapisali v odzivu na dogajanje. Kot pravijo, so se na lastno iniciativo odločili popraviti napako, v ta namen so pripravili po njihovih besedah izredno bogat načrt zasaditve dreves, ki bo še povečala obseg sedanjega parka.

"Ne gre pozabiti, da je gradbeno dovoljenje bilo pridobljeno že s strani prejšnjega lastnika, družbe IP Obala, ki je z gradnjo objekta tudi začela (infrastrukturo), družba Grafist pa je obstoječe stanje zgolj 'podedovala'. Rušitev dreves je bila žal neizbežna, zaradi česar smo se že pred zagonom projekta odločili, da bomo za vsako obstoječe drevo zagotovili najbolj ustrezno alternativo," so sporočili iz koprskega gradbinca.

Grafist: Mestu in občanom bomo "podarili" naša zemljišča

"Za ureditev parka smo celo namenili velik del naše (sosednje) parcele, čeprav to ni bilo predvideno s prvotnim projektom, ki smo ga dejansko "podedovali" od družbe IP OBALA. S tem bomo mestu in občanom "podarili" naša zemljišča in zgledno urejen park. Menimo, da je to dejstvo zadosten dokaz o naši družbeni odgovornosti in od zasebnega podjetja več ni moč pričakovati, zaradi česar nas je dogajanje vezano na park močno prizadelo," so nadaljevali.

Obenem zagotavljajo, da bodo na mestu, kjer so odstranili drevesa, zasadili nova in uredili park, "ki bo po obsegu in zasaditvi predstavljal nova pljuča Kopra. Število dreves se bo najmanj podvojilo." Vsa nova drevesa naj bi bila že visoka in starejša, tako da bodo ob zasaditvi nudila prijetno senco.

Po navedbah Grafista bo park odprt in urejen, napadi zoper njih pa da so "neupravičeni". "Hočemo verjeti, da so napadi posledica dejstva, da v krajevni skupnosti niso bili seznanjeni z načrti zasaditve. Morda bi morali posvetiti večjo pozornost informiranju javnosti," so zapisali in ob tem povabili vse predstavnike k ogledu načrtov hortikulture. "Odprti smo tudi za pripombe. Odzvali se bomo tudi na vabilo na predstavitev v prostorih krajevne skupnosti, kjer bo arhitekt podrobno pojasnil ureditev zelenih površin," so zaključili.

Razočaranje na koprski občini

Medtem pa so na koprski občini zapisali, da veliko naporov vlagajo v ozelenitev urbanega okolja in so samo v zadnjih letih vanj zasadili več kot 500 novih dreves. "Zato smo še toliko bolj razočarani zaradi poseka mogočnih dreves v parku nasproti banke, saj je šlo za eno zadnjih večjih zelenih območij v neposredni bližini historičnega mestnega jedra, ki ga niti nove zasaditve in ozelenitve ne bodo mogle ustrezno nadomestiti," pravijo na občini in nadaljujejo:

"Žal je mestna občina priložnost, da na tej lokaciji zgotovi okoljsko in družbeno bistveno bolj sprejemljiv projekt, zapravila že pred desetletjem, ko je bilu investitorju izdano pravnomočno in dokončno dovoljenje za gradnjo."

Kot pojasnjujejo, občina nima neposrednih vzvodov za zaustavitev ali spremembo projekta, bo pa kljub temu njeno vodstvo s predstavniki investitorja skušalo doseči dogovor o boljši rešitvi za ta prostor, ki bi v večji meri sledil javnemu interesu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  23 .06. 2022 ob  01: 21
Šef Grafista ni imel niti en par rezervnih spodnjic v torbi, kom je prišel v Istro. zdaj pa ima na desetine milijonov evrov. Za to smo krivi sami, saj smo si ustanovili lepo banana republikico.
hribi |  22 .06. 2022 ob  08: 08
14
Berem kako je občini žal in stok in jok. A res? Kako pa boste razložili predlog OPN, kjer načrtujete zazidavo kmetijskih površin? Ta predlog utemeljujete kot strokovni. Seveda da je strokovni za lastnike kapitala, ki bodo gradili za bogate posameznike. Kaj pa če bi predlog OPN delal nekdo, ki je družbeno bolj odgovoren in ni podlegel pritisku kapital. A bi tak predlog bil nestrokoven? Zato razni Calije, Palčiči, Bržani...zavrnjte predlog OPN kjer boste zavrnili zazidavo kmetijskih površin, da vam bomo verjeli za te solze in jok.
čipollino |  22 .06. 2022 ob  07: 24
Čakaj, čakaj...pri podiranju niso mogli it mimo gradbenega dovoljenja, ker so ga, o bogi, podedovali, pri novi ozelenitvi pa bo šlo?
Janez Novak |  22 .06. 2022 ob  06: 28
16
Poglejte si ta video 100" Tree Spade(s) for Chase Farms na YouTubeu od 1. minute dalje - tako se dela z odraslimi, mogočnimi drevesi. Ne pa ti barbari v Istri, ki vse vprek žagajo in pol bluzijo, da bodo une palčke, ki jih posadijo namesto tega, naredile dobro lokaciji.

Žalostno. Popolna ignoranca gradbinca. Ne glede na 10 let staro gradbeno dovoljenje - možnost presaditve dreves vedno obstaja. Ampak bi verjetno nekaj stalo, da se najame te tovornjake in to izvede. To pa jim ne diši.
Opazovalec |  21 .06. 2022 ob  21: 00
16
Ne sekirajte se koliko Ljubljančanov bo tam in kdo bo kupil.......je že vse prodano....
Piero Panin |  21 .06. 2022 ob  16: 55
12
Sluzba za dolocen cas z podaljsevanjem enega do treh mescov minimalna placa brez moznosti za vecji kredit.....in visoka cena stanovanj.
Res idealna konbinacija zato da bo v roku dveh treh generacij kriminal narastu za sto procentov.
Hodu bos po ulici zvecer v strahu da te kdo ne oropa in nasloni pistolo.
Pac v USA je to dokaj normalno,mu lepo das denar in ne isces problemov

Martin Kacur |  21 .06. 2022 ob  16: 24
22
ma kako lepa stavba bo nastala. mi je všeč ker je rdeča. Prav paše v koprsko veduto.
koliko ljubljančanov pa bo imelo stanovanja? se že ve?
Olgo Franco |  21 .06. 2022 ob  16: 11
-13
Romeo Palčić luzer na kvadrat- polpismen kao krajan..,
frikofrkic |  21 .06. 2022 ob  13: 54
19
Ištrijan, pa glih Bržan končno poskuša uredit, da se gradi normalno (dogovor za tisti tonciti), to kar se gradi s starimi dovoljenji je vse mast popota. In še bo smdelo na račun bivšega župana in njegovih rabot.
Olgo Franco |  21 .06. 2022 ob  13: 45
Jadran Ćalija se zdaj tukaj nekaj repenči, a kot bankir je takim projektom dodeljeval kredite, da so lahko bili izvedeni- nemorem verjet kakšno sprenevedanje s strani predsednika, kateri zlorablja neko kao krajevno/ vaško skupnost…. Stanovanja naj se gradijo, povpraševanja je veliko ????
forešter4 |  21 .06. 2022 ob  13: 12
36
še malo pa boš po kopri slišal samo žabarsko ali pa albansko
Ištrijan |  21 .06. 2022 ob  12: 37
35
Čisto nobeni občinski oblasti se očitno ne da dopvedat, da takšni bloki, takšni (grdi, krajinsko urbanistično neprimerni) kompleski preprosto ne sodijo v naše istrsko okolje. Že tisti Tomosov blok je bil velika prska na koprskem obrazu. Od Popota naprej (pod Bržanom je popolnoma isto) pa se obraz kopra se nadalje grdo iznakazuje, brez nobene sistematike, brez logicnosti umestitve v prostor.....Važno je da se grabi in neutemeljeno pozidava vse kotičke mesta. Ve se tudi, da ti prostori ne bodo namenjeni domačinom, kdo jih bo pokupil je bolj ali manj jasno! Kaj pa vsa ta nova, priseljena "človeška pridobitev" za naš karaj pomeni, pa se žal tudi ve!
1