NAČRTOVAL TERORISTIČNI NAPAD V BIH: Eksplozivno napravo nameraval sprožiti preko telefona

Kronika

V Bosni in Hercegovini so julija pridržali 42-letnega državljana BiH, povratnika iz Sirije, ki ga sumijo stikov z islamskimi skrajneži oziroma pripadniki teroristične organizacije Islamska država in načrtovanja terorističnega napada na džamijo v BiH, so v ponedeljek sporočili z državnega tožilstva.

Državna agencija za preiskave in zaščito Sipa ga je pridržala konec julija po nalogu tožilstva BiH zaradi suma, da je bil v stiku z osebami, ki podpirajo radikalna gibanja in skupine podpornikov Islamske države.

Po navedbah tožilstva naj bi v svojih zapiskih izrazil željo, da bi konec julija izvedel napad z eksplozivom na eno od džamij v BiH. Zapisal je tudi, da je omenjene osebe prosil za navodila za izdelavo eksplozivne naprave z detonatorjem prek mobilnega telefona, da bi "napadel učenjake islamske skupnosti, ki objavljajo razglase proti mudžahidom, privržence radikalnih gibanj in Islamske države pa prijavljajo organom pregona v BiH".

Državno tožilstvo je sodišču BiH zanj predlagalo pripor zaradi nevarnosti, da bi na prostosti oviral preiskavo, izvedel napad ali storil novo kaznivo dejanje.

Osumljenca, ki živi v Zenici, so zaradi bivanja na vojnih območjih v Siriji in Iraku oziroma zaradi kaznivega dejanja, povezanega s terorizmom, v preteklosti že obsodili na skoraj dveletno zaporno kazen.

Iz BiH je v Sirijo po navedbah RSE odšlo več kot 300 državljanov BiH. Od približno 30 moških, ki so se vrnili do leta 2019, so jih večino pridržali. Obtožili so jih za kazniva dejanja, povezana s terorizmom, ali za sodelovanje s tujimi paravojaškimi skupinami. Tisti, ki so jih obsodili, so bili redko obsojeni na več kot tri leta zapora.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  08 .08. 2023 ob  16: 17
Vera ja nacrtna izkljucitev kriticnega razmisljanja