NAČRT SANACIJE PO POŽARU NA KRASU JE V JAVNI RAZPRAVI: Za pripombe dva tedna časa

Slovenija

Kmetijsko ministrstvo je včeraj v dvotedensko javno razpravo poslalo načrt sanacije poškodovanih gozdov v požaru na goriškem Krasu julija letos. Stroški sanacije so ocenjeni na več kot 47 milijonov evrov. Sanacija se bo začela v letošnjem letu, večina načrtovanih del pa bo izvedena v letih 2023 in 2024, je predvideno.

Načrt sanacije poškodovanih gozdov je v skladu s pravilnikom o varstvu gozdov izdelal Zavod za gozdove Slovenije za celotno površino gozdov, poškodovanih v požaru na goriškem Krasu, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Končni obseg poškodovanosti gozdov je ugotovljen na podlagi prejetih aeroposnetkov Slovenske vojske in terenskega ogleda in je bil določen 16. avgusta. Dokument je bil konec septembra že predstavljen županom prizadetih občin Miren-Kostanjevica, Komen, Renče-Vogrsko in Mestna občina Nova Gorica, Kmetijsko gozdarskemu zavodu Nova Gorica ter pristojnim deležnikom.

Načrt bo po zagotovilih ministrstva v največji možni meri upošteval predloge lastnikov gozdov, lokalnih skupnosti, strokovnih služb s področja varstva narave in varstva kulturne dediščine ter ostalih deležnikov.

Glede na obseg poškodb, poudarjenost funkcij gozdov, gozdna rastišča in glede na ogroženost gozda so ukrepi razdeljene v tri prioritete. Posek poškodovanih dreves so prednostno usmerili na območja načrtovane letošnje jesenske sadnje ter na območja prve stopnje poudarjenosti socialnih funkcij.

Pod drugo prioriteto so uvrščena območjih s poudarjenostjo proizvodnih funkcij, kjer je načrtovana umetna obnova jesenske sadnje prihodnje leto.

Tretjo prioriteto pa predstavlja posek odmrlega, hirajočega drevja, invazivnih tujerodnih vrst in morebitnih posameznih nepoškodovanih dreves za zaokroževanje pomlajenih površin.

Stroški sanacije so ocenjeni na več kot 47 milijonov evrov. Sanacija se bo začela še letos, večina načrtovanih del pa bo izvedena v letih 2023 in 2024. V gozdovih v lasti lokalnih skupnosti bodo načrtovani ukrepi izvedeni predvidoma do konca leta 2026, v ostalih gozdovih pa do konca leta 2028.

Gozdni požar na goriškem Krasu je vzplamtel 15. julija, pogašen pa je bil 29. julija. Predstavlja največji požar v Sloveniji doslej, saj je zajel skupaj 3707 hektarjev površin. Od tega tega 2902 hektarja gozdov, pri čemer jih je bilo za 2503 hektarje poškodovanih do te mere, da jih je treba obnoviti.

V požaru so bili poškodovani 2004 hektarji zasebnih gozdov, 286 hektarjev v državni lasti ter 611 hektarjev gozdov v lasti lokalnih skupnosti.

Dokument bo v javni razpravi do 30. novembra, zainteresirani pa lahko pripombe posredujejo na e-naslov gp.mkgp@gov.si ali po navadni pošti na naslov ministrstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija