NAČRT DRŽAVE ZA BERTOŠKO IN SRMINSKO VPADNICO: Začetek gradnje še letos, a pod enim pogojem

Koper

Bertoška in Srminska vpadnica naj bi rešili težave s prometni zastoji v okolici Luke Koper, so danes sporočili z infrastrukturnega ministrstva. Nova Srminska vpadnica bo dvopasovna cesta v dolžini 1,4 km in bo potekala od avtocestnega priključka za Luko Koper južno od hriba Sermin do mosta čez Rižano.

Na vpadnici so predvidena tri nivojska križišča in sedem priključkov, podaljšala se bosta tudi nadvoza nad naftovodi. Vpadnica bo namenjena dostopu tovornjakov do vhoda V2-Sermin v Luko Koper. Postopki javnega naročanja naj bi se pričeli v drugi polovici letošnjega leta, gradnja pa konec leta 2023 in bo potekala do sredine leta 2025.

Ob tem so na ministrstvu opozorili, da navedeni roki veljajo, če jim bo uspelo pravočasno dobiti gradbeno dovoljenje in zaključiti javno naročilo za izbiro izvajalca gradbenih del.

Bertoška vpadnica je trenutno dvopasovna državna cesta. Predvidena je njena razširitev v štiripasovnico, v skupni dolžini 1,6 km, vključno s površinami za pešce in kolesarje. Širitev je predvidena v okviru sedanjega območja ceste.

Bertoška vpadnica predstavlja štiripasovno cestno povezavo od avtocestnega priključka Bertoki do vhoda V3-Bertoki v Luko Koper. Vse aktivnosti v zvezi s pripravo projektne in investicijske dokumentacije vodi Mestna občina Koper. Gradnja se bo izvajala kot vzdrževalna dela v javno korist, pojasnjujejo na ministrstsvu.

V teku je izdelava investicijske dokumentacije. Zemljišča, potrebna za gradnjo, so v zaključni fazi pridobivanja. Postopki javnega naročanja za gradnjo se bodo predvidoma pričeli v tretjem kvartalu letošnjega leta, gradnja pa naj bi bila zaključena v prvi polovici leta 2025.

Zaradi nevzdržnih prometnih razmer so se pred dnevi sestavili predstavniki Ministrstva za infrastrukturo, Ministrstva za notranje zadeve, Policije, Luke Koper, Mestne občine Koper ter GZS in OZS. Na sestanku so se dogovorili za oblikovanje delovne skupine za iskanje kratko-, srednje- in dolgoročnih ukrepov, ki jo bodo sestavljali predstavniki OZS, GZS, Družbe za avtoceste (DARS), Luke Koper, Slovenskega državnega holdinga (SDH), Mestne občine Koper, Policije, Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za infrastrukturo in Ministrstva za naravne vire in prostor. Delovno skupino bo vodila ministrica Alenka Bratušek. Skupina se bo prvič sestala prihodnji teden.

???????? NALOŽBE NA PODROČJU PROMETA ???? 486 milijonov evrov za železniško infrastrukturo (55 % odstotkov več v primerjavi z...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Četrtek, 11. maj 2023

Medtem ostaja projekt izgradnje hitre ceste Koper-Dragonja v fazi prostorskega umeščanja, projekt hitre ceste Jagodje-Lucija pa je že umeščen v prostor in tako rekoč pripravljen na gradnjo, vendar aktivnosti še mirujejo zaradi nasprotovanja lokalnega okolja, zlasti Občine Piran, ki realizacijo pogojuje s predhodno izgradnjo hitre ceste Koper-Dragonja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
franko |  13 .05. 2023 ob  08: 20
Kako lako nekdo sedi v občini Piran in nasprotuje izgradnji hitre ceste Jagodje - Lucija ?
zoran13 |  12 .05. 2023 ob  23: 22
Koliko sprenevedanja, prelaganja odgovornosti za samo 1,4 km ceste, c tem času bi pri sosedih izgradili celoten odsek trase avtoceste, ko bomo pri nas uredili vse birokratske sposobnosti ter zahteve ministrstev. Nesposobnost, neučinkovitost, prenormiranost, ko bi vse to čakanje po obalnih cestah, izgube zaslužka, izgube zaradi porabe bencina ter nafte pretvorili c debar, potem bi imeli pri nas pozlačene ceste...
Tomaž |  12 .05. 2023 ob  16: 15
13
Če bo delovno skupino vodila šivilja, je stvar že propadla.
ZigaZois |  12 .05. 2023 ob  15: 30
33
Mogoče bi bil že čas, da se po 15. letih lotijo delat Serminsko vpadnico. Takrat so namreč izselili stanovalce hiš, ki so na predvideni trasi.