NACISTIČNI IN USTAŠKI SIMBOLI TUDI NA CERKVI PRI POREČU: Odzivi Istranov so burni, kdo bi lahko stal za tem?

Istra

Včeraj smo poročali, da je neznanec cerkvico v bližini Rapavela pri Višnjanu v Istri popisal s fašističnimi simboli. Gre za sakralni objekt, ki ni v vsakodnevni rabi, saj je nekoliko odmaknjen. Neznanec je zato imel več možnosti in časa za svoje nečedno početje, brez da bi ga kdo opazil. Reakcije med Istrani so burne.

Fotografija je simbolična.

"Kot župan Višnjana, pa tudi kot človek sem zaradi takšnega poniževanja občanov in vernikov zmeden, saj so verski objekti nedotakljivi. Ni pomembno za katero veroizpoved gre, potrebno je imeti spoštovanje do grobov, spomenikov in verskih objektov, so svetinje, ki so nedotakljive. Pisanje po njih je poden," je za istrski portal Glas Istre dejal župan Višnjana Angelo Mattich.

Kot je dodal so prebivalcem Višnjana narisani simboli popolnoma tuji in nesprejemljivi ter jih ostro obsojajo. So pa v preteklosti že imeli podoben incidente. Zgodilo se je v času volitev, ko so bili tarča plakati in fasade po Višnjanu. Predvsem upa, da bo zdaj tega konec.

Ovako nešto dosad je nezabilježeno u Istri!

Objavil/a Glas Istre HR dne Ponedeljek, 07. junij 2021

Poskušajo ugotoviti, kdo bi lahko stal za vsem tem. Cerkvica pri Rapavelu ni v uporabi vsak dan, je pa zelo pomembna za prebivalce županij Sveti Ivan, naselij Rapavel, Anžići, Smolici in Mališi. Kar se je zgodilo, domačine boli. Mattich meni, da je storilec najverjetneje "motena oseba ali oseba, ki potrebuje zdravniško pomoč", zato upa, da v kolikor bere te vrstice, bo zdravniško pomoč tudi poiskala.

"Vse kaže na to, da ti ljudje niso pri zdravi pameti in takšnim ljudem moramo pomagati, da se rešijo svojih frustracij in motenj. Kar je bilo storjeno, je veliko poniževanje slehernega istrskega človeka in verjamem, da nekaj takega nihče normalen in pri zdravi pameti ne more storiti," je zaključil Mattich.

Nije samo u Višnjanu ...

Objavil/a Glas Istre HR dne Torek, 08. junij 2021

Sramotni fašistični simboli so bili narisani tudi na območju Nove vasi. H čimprejšnjemu odkritju in kaznovanju avtorjev je tako pozval tudi župan Poreča Loris Peršurić:

"Najostreje obsojam tovrstni vandalizem, za katerega ni prostora v odprti in tolerantni Istri! To ni Poreč, to ni Istra! Kot mesto bomo podali prijavo na policijo zoper neznanega storilca."

Predsednik županijske organizacije in saborski zastopnik HDZ Anton Kliman niti malo ne dvomi, kdo bi lahko stal za tem početjem:

"Niti malo ne dvomim, da gre za hudega idiota, ker normalni osebi ne bi prišlo na pamet se posluževati takega načina in pošiljati tovrstna sporočila. Takšna sporočila niso civilizirana in niso nikoli pripadala našemu območju. Če želi nekdo na tak način poslati politično sporočilo, mu sporočam, da je zgrešil mesto, ljudi in čas. Poleg tega gre za kaznivo dejanje in vztrajam, da policija poskuša odkriti, katera – mirno lahko napišete – budala stoji za vsem tem."

Tudi saborska zastopnica in predsednica puljskega SDP Sanja Radolović je poudarila, da so prebivalci Pulja zmeraj spoštovali in sprejemali vsakogar, ne glede na njegovo etnično pripadnost in veroizpoved:

"Dogodek je vreden vsakršne obsodbe. Antifašizem je danes eden od temeljev svobodne, demokratične in evropske Hrvaške, Istra pa, zahvaljujoč zmagi nad fašizmom, mesto sobivanja, tolerance, skupnosti in dobrososedskih odnosov … Sicer me ne čudijo takšni izpadi, posebej zato ne, ker se mladi ali druge družbene skupine pogosto nagibajo k radikalizmu, vse to pa je odraz krepitve ekstremno desnih političnih opcijŽivimo v družbi, v kateri Glasinović, Hasanbegović in njima podobni pripadniki ekstremne desnice želijo Hrvaško vrniti v srednji vek in skozi zgodovino v šolah poveličevati ustaštvo, med drugim učiti naše otroke, da je Jasenovac pozitivna zgodovinska zgodba, kar je absolutno nedopustno in nas vodi v prav takšne nemile dogodke."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  08 .06. 2021 ob  21: 37
JE PLEMENITI ŠE V žUSTERNI?