NAČIN TROŠENJA DENARJA POVE VELIKO O VAS: V katerega izmed petih tipov sodite?

Dom

Po nekaterih teorijah glede na njihove potrošniške navade obstaja pet tipov ljudi. Nekateri namreč zapravljalo brez slabe vesti, spet drugi želijo imeti nad svojimi financami popoln nadzor.

Velik potrošnik

Če ljubite nakupovanje in zapravljanje denarja zase in za druge, ste v tej kategoriji. Ta tip osebe nima nobenih težav na plano potegniti denar ali bančno kartico, če se mu zdi nakup vsaj malo smiseln. To pomeni, da uživate v življenju in v vsem, kar vam ta nudi. Seveda se vam zgodi, da kdaj potrošite preveč pri stvareh, ki jih sploh ne potrebujete. Nekateri izmed vas pa ste celo zasvojeni s kupovanjem in niti ne razmišljate, koliko denarja imate na razpolago.

Varčevalec

Taki ljudje si želijo denar obdržati za vsako ceno. Če ste v tej kategoriji, najbrž za vsak kovanec, ki ga potrošite, dobro premislite. Zelo ste oprezni nad svojim finančnim stanjem in imate vedno zalogo za 'hude dni'. Drži pa, da tovrstni ljudje nikoli nimajo težav z dolgovi, tudi če vzamejo kredit, skrbno pazijo, da so vsi obroki redno poplačani.

Denar kot igra

Če kar naprej nekam vlagate, spadate v to kategorijo ljudi. Delnice v podjetju, nepremičnina, zlato, v zameno pa ste vsak dan pripravljeni jesti juho iz vrečke, ker za ostalo nimate denarja. Tak tip osebe gleda na denar kot na igro, v kateri lahko izgubiš ali dobiš, za njih pa je vsak dan nova avantura.

Željan gotovosti

Taki ljudje ves čas preverjajo, kakšna je njihova finančna situacija. Vam ni težko zapraviti denarja, ampak ob nakupu skrbno razmislite, primerjate cene in tudi vam je pomembno imeti fond za krizne čase. S takim načinom razmišljanja verjetno ne boste zašli v finančne težave, lahko pa postanete obsedeni s stalnim preverjanjem finančnega stanja.

Idealist

Ta vrsta ljudi meni, da je denar vzrok za različne težave v svetu. To pomeni, da vam denar predstavlja nujno zlo v življenju in nikakor prioriteto. S svojimi financami se ukvarjate le, ko je to nujno potrebno, denimo ob plačevanju računov. Posledično znate uživati v majhnih stvareh, denimo na sprehodu po soncu ali ogledu dobrega filma. Tovrsten način razmišljanja vas sicer lahko pripelje v finančne težave.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija