NA ZAHODU SE VRAČAJO V ŠOLE, NA VZHODU ZAČENJAJO POČITNICE: Novosti tudi na fakultetah

Slovenija

V skladu z odločitvijo vlade bo danes pouk v šolah znova stekel za vse učence in dijake zaključnih letnikov, a le na zahodu države, saj so se za učence in dijake na vzhodu države začele enotedenske zimske počitnice. V višjih in visokih šolah ter na fakultetah so od danes naprej dovoljeni izpiti v živo in seminarji za do 10 udeležencev.

V četrtek je namreč vlada zaradi izboljšanja epidemiološke slike v državi sklenila, da se lahko učencem prvega triletja v osnovnih šolah pridružijo tudi učenci preostalih razredov in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. V umetniških gimnazijah in glasbenih šolah je od danes dovoljena izvedba individualnega pouka.

Za tiste, ki se vračajo k pouku v šoli, bodo veljali enaki epidemiološki ukrepi kot za učence prvega triletja, za katere izobraževanje že poteka v šoli. Pouk bo potekal v matičnih učilnicah, učenci in dijaki bodo tudi malicali v učilnicah. Kosila morajo šole organizirati tako, da bo med učenci čim manj mešanja.

V matičnem razredu bo še naprej potekalo podaljšano bivanje v snovnih šolah, ki bo organizirano za otroke prvih treh razredov osnovnih šol, medtem ko bodo starše četrtošolcev in petošolcev pozvali, naj otroci, če se le da, po pouku odidejo domov.

V matičnih razredih učencem ne bo treba uporabljati zaščitnih mask, zunaj razreda pa ves čas.

Še vedno velja, da morajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju pred vrnitvijo na delovno mesto opraviti testiranje na okužbo s koronavirusom, testiranje pa ponavljati vsakih sedem dni.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v pogovoru za spletni portal Siol dejala, da se učenci vračajo v šole "v prvem trenutku, ko nam to omogočajo epidemiološke razmere". Po njenih ocenah bo sicer kljub šolanju od doma mogoče doseči zastavljene učne cilje iz šolskega koledarja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija