NA ZAČETKU POMLADI NAS JE OBISKALA ZIMA: Neurja z močnim deževjem in vetrom, ponekod sneg do nižin

Naslovnica

Ponoči je dele Slovenije obiskala zima. V zasneženo jutro se zbujajo na Notranjskem, Kočevskem, Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in Zasavju. Po nižinah je zapadlo do pet, nekoliko višje pa ponekod tudi več kot 15 centimetrov snega. Osrednji del države je zajelo neurje z močnim deževjem, vetrom in sodro. Iz več krajev poročajo o podrtih drevesih in odkritih cestah. 

Ponoči je osrednji del države zajelo neurje z močnim deževjem, vetrom in sodro, gasilci so črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa s cestišč in objektov, prekrivali odkrita ostrešja stanovanjskih in gospodarskih objektov, poročajo iz Uprave RS za zaščito in reševanje. V zvezi z neurjem so zabeležili 145 dogodkov na območju regijskih centrov Ljubljana, Kranj, Celje, Novo mesto, Maribor, Murska Sobota in Nova Gorica. Na terenu je posredovalo 62 gasilskih enot, od tega štiri poklicne.

Agencija RS za okolje (ARSO) poroča, da je zaključek sobotnega svetovnega dneva meteorologije postregel z burnim vremenskim dogajanjem. Prehod vremenske fronte so spremljali nalivi, veliko število razelektritev, močni sunki vetra, ponekod je padala tudi sodra.  

Iz več krajev tako poročajo o podrtih drevesih in odkritih cestah. V Ljubljani je po poročanju medijev drevo padlo na več parkiranih avtomobilov v Savskem naselju.

Ob intenzivnih padavinah se meja sneženja ponekod spustila do nižin. Poleg predelov Gorenjske je tako zasneženo tudi ponekod na Notranjskem, Dolenjskem, Kočevskem in v Posavju. Na ceste so se ponekod odpravila tudi plužna vozila. 

Posledice močne nevihte s točo, ki se je okoli 21. ure pomaknila čez Idrijo. ???? Adrijana Trček

Posted by Meteoinfo Slovenija on Saturday 23 March 2024

Prve padavine so severne predele zajele že okoli 18. ure in se ponoči skupaj z občutno hladnejšim zrakom razširile nad večji del države. Temperature so v kratkem času padle za več kot 10 stopinj Celzija.

Na izpostavljenih mestih je veter v sunkih presegel 80 kilometrov na uro. V Ljubljani so zabeležili najhitrejši sunek vetra kar 95 km/h, na Trojanah je hitrost presegla 100 km/h. Do jutra se je ozračje umirilo.

[SNEG NA ZAČETKU POMLADI] ❄️ Po burnem prehodu hladne fronte, ki je bolj spominjal na poletne mesece, je ponoči dele...

Posted by Meteoinfo Slovenija on Saturday 23 March 2024

Nedelja bo večinoma sončna, nekoliko več oblačnosti bo popoldne, ko lahko nastala kakšna ploha ali nevihta. Po napovedih ARSO bodo najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16 stopinj Celzija.

???????????????????? ???????????????????????????????????? ???????????????????????????????????? ⛈️ Zaključek Svetovnega dneva meteorologije je postregel z burnim vremenskim dogajanjem. Prehod vremenske fronte spremljajo nalivi, veliko število razelektritev, močni sunki vetra, ponekod poročajo tudi o sodri. ????️ V zadnji uri smo v Ljubljani zabeležili najhitrejši sunek vetra kar 95 km/h, na Trojanah je hitrost presegla 100 km/h. ???? Na postajah Šebreljski vrh je med 19:30 in 20:00 padlo 30 litrov, na Bukovskem vrhu pa 21 litrov dežja na kvadratni meter. ☃️ Ob intenzivnih padavinah se spušča tudi meja sneženja. V Ratečah je snežilo že dobro uro nazaj. Kako pa je pri vas? #vreme

Posted by ARSO vreme on Saturday 23 March 2024

V prihodnjih dneh se postopno vrača toplejše vreme. V drugi polovici tedna bodo temperature marsikje spet presegle 20 stopinj Celzija, po napovedih bodo velikonočni prazniki sončni s temperaturami do 25 stopinj Celzija.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija