NA ULICAH VEČ KOT 35 TISOČ NEMCEV: Prišlo do izgredov, policisti uporabili solzivec (VIDEO)

Svet

Po vsej Nemčiji se je v ponedeljek zvečer protestov proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa udeležilo več kot 35.000 ljudi. Številni protesti so bili predhodno prijavljeni, nekateri shodi ne in so bili zaradi tega nezakoniti.

V nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjansko na severovzhodu države se je po navedbah policije v približno 20 mestih protestov udeležilo skoraj 12.000 ljudi. Ta zvezna dežela je bila v zadnjih tednih v središču protestov proti protikoronskim ukrepom v Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V zvezni deželi Turingija se je po navedbah policije zbralo več kot 16.000 ljudi.

V Magdeburgu, prestolnici zvezne dežele Saška Anhalt, se je na neprijavljenem protestu zbralo okoli 2500 ljudi. Prišlo je do izgredov med protestniki in policijo, vendar zaenkrat ni poročil o morebitnih poškodovanih.

Nezakoniti protesti so bili tudi na Saškem na vzhodu Nemčije. Na njih se je zbralo nekaj tisoč ljudi. V mestu Lichtenstein je bilo v spopadih s policijo ranjenih 14 policistov. Ti so proti protestnikom uporabili solzivec. Zaradi nasilništva so ovadili 40 oseb.

Protesti tudi pred stavbo televizije

V prestolnici Berlin se je pred poslopjem nemške televizije ZDF zbralo nekaj sto ljudi, ki so med drugim medijem očitali lažnivo poročanje.

V Potsdamu tudi protidemonstracije

V Potsdamu, prestolnici zvezne dežele Brandenburg, je po navedbah policije protestiralo več sto ljudi. Pripravili so tudi protidemonstracije, ki se jih je udeležil župan Potsdama Mike Schubert, vendar oblasti niso navedle podatkov o udeležbi.

Poleg protikoronskih omejitev v vsakdanjem življenju je jeza številnih protestnikov namenjena načrtom o obveznem cepljenju proti covidu-19, ki jim je naklonjena nemška koalicijska vlada.

V Nemčiji je proti covidu-19 trenutno cepljenih nekaj več kot 71 odstotkov prebivalstva. Številni, ki so prejeli že dva odmerka cepiva proti covidu-19, so bili že tudi cepljeni s poživitvenim odmerkom. Kljub temu pomemben delež prebivalstva - 25,8 odstotka - sploh ni cepljen. To vključuje tudi otroke, ki so stari manj od pet let, za katere cepljenje proti covidu-19 še ni na voljo.

Za necepljene proti covidu-19 v Nemčiji veljajo velike omejitve v vsakdanjem življenju po vsej državi, vključno s prepovedjo vstopa v številne trgovine in objekte za prosti čas. Nemška uradna etična komisija se je že zavzela za razširitev obveznega cepljenja, ki že velja za zdravstvene delavce, na preostalo prebivalstvo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  04 .01. 2022 ob  20: 58
@manemebasat, me zanima kdo tebe plačuje ali pa gre kar mislim, da je, za totalno zabitost. Dokler norci verjamete v ravno Zemljo me ne moti, tukaj pa dobesedno umirajo ljudje zaradi vas bedakov! Za bruhat zaostalost se strinjam.
manemebasat |  04 .01. 2022 ob  19: 57
A te placujejo, da zagovarjas ceplenje in z njim genocid, ali si pa res tako zaostal?
td |  04 .01. 2022 ob  17: 37
@manemebasat, ja, in 7.5 milijarde ljudi pa ne, 2.5 cca. milijarde se je cepilo. Kaj bi rad povedal? Plus tega ne nakladaj o milijonih razen čez vsa 4 leta in še to vedno eni in isti. Je pa ja dosti takih po svetu, ki so zboleli za antivaxx noricami.
manemebasat |  04 .01. 2022 ob  13: 18
MILJONI PO CELEM SVETU PROTESTIRAJO!