NA UDARU PETRINJA IN SISAK: Pripravljajo se na rekordne vodostaje rek, ogroženi tudi nasipi (FOTO, VIDEO)

Svet

Reke na Hrvaškem so po večdnevnih poplavah večinoma začele upadati. Izjemi sta Kolpa in Sava, ki bi na območju Petrinje in Siska lahko dosegli rekordne vodostaje, ogroženi pa so tudi nasipi. Hrvaški premier Andrej Plenković je danes poudaril, da je najpomembnejše, da v poplavah ni bilo žrtev, in napovedal vlaganja v protipoplavno obrambo.

Plenković je ob začetku današnje seje vlade napovedal pomoč države prizadetim v poplavah in kot ključno izpostavil, da ni bilo smrtnih žrtev. Pri tem je navedel Italijo, kjer je bregove prestopilo 12 rek, umrlo pa je 13 ljudi, medtem ko so jih 20.00 evakuirali. To po njegovih besedah pomeni, da je Hrvaška s tega vidika v boljšem položaju.

Obišli smo poplavljeno područje Male Gorice gdje pratimo vodostaj vec par dana. Odnijeli smo vodu koja im je potrebna,...

Objavil/a Gradsko društvo Crvenog križa Petrinja dne Četrtek, 18. maj 2023

"Moramo sprejeti ukrepe za zmanjšanje tveganja poplav ter še naprej vlagati v vodno gospodarstvo in utrjevanje nasipov," je dejal premier na današnji seji vlade. Ocenil je, da so tako ekstremne padavine za ta del leta v Evropi neobičajne, a da jih bo zaradi podnebnih sprememb v prihodnje še več.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je na seji vlade povedal, da so reke v Gračcu in Obrovcu v zadrski županiji upadle. Vodostaj Otuče v Gračcu se je znižal za meter in pol, Zrmanje v Obrovcu pa za en meter, tako da so lahko začeli sanacijo škode.

Za več ko pol metra je upadla tudi reka Una v Hrvatski Kostajnici na meji z Bosno in Hercegovino, zato so preklicali izredne razmere.

Vse napore bodo usmerili v Petrinjo, Sisak in Jasenovec

Đuroković je še sporočil, da v Hrvatskih vodah pričakujejo, da bosta danes za en meter upadli tudi reki Korana in Kolpa na območju Karlovca. Tako bodo lahko tudi tam odpravili izredne razmere, napore pa bodo usmerili na območje Petrinje, Siska in Jasenovca.

Tam še vedno naraščata Kolpa in Sava, obstaja pa tudi strah pred tem, da bi popustili nasipi, ki so pod velikim pritiskom, pred dvema letoma in pol pa jih je poškodoval tudi rušilni potres.

Vodostaj reke Kolpe na merilni postaji v Farkašiću vzhodno od Petrinje je danes ob 11. uri znašal 976 centimetrov. "Napovedi so, da bi lahko dosegel okoli 980 centimetrov. Zgodovinski maksimum je 988 centimetrov. Nasipi na tem območju so bili poškodovani. Imamo kombinacijo ekstremnih vodostajev in tudi morda drugi največji zabeleženi val vode v zgodovini, ki bo pritiskal na te nasipe," je dejal Đuroković.

Ulica Ranka Šipke jutros oko 9.00 časova. Vodostaj Une u Kostajnici u padu, u 9.00 časova iznosi 486 centimetara

Objavil/a Radio 101.6 Kostajnica dne Četrtek, 18. maj 2023

Na terenu več kot pet tisoč gasilcev

"Naslednja dva do trije dnevi bodo ključni," je napovedal in kot dobro izpostavil to, da za prihodnje dni niso napovedane večje količine padavin.

Zaradi poplav so na Hrvaškem od nedelje do danes na teren poslali 5224 gasilcev s 1761 gasilskimi vozili, ki so opravili 1829 intervencij protipoplavne zaščite, so danes sporočili iz hrvaške gasilske zveze.

Ogromne količine vode, ki so poplavile polja na območju kraja Vrgorac na jugu države, so popolnoma uničile tudi nasade jagod, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Ubiranje znanih vrgoraških jagod zaradi poplavljenih nasadov ne bo mogoče naslednja dva tedna, do tedaj pa bodo ostale le majhne količine, saj bodo preostale jagode zaradi velike vlage propadle.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija