NA TERENU ANOMALIJE PRI PREVERJANJU POGOJA PCT? Si nekateri inšpektorji odlok interpretirajo po svoje?

Slovenija

V preteklih dneh smo večkrat poročali o posredovanju inšpektorjev pri izvajanju pogoja PCT. Kot kaže, prihaja v praksi do neskladnosti z vladnim odlokom; Sindikat delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije je denimo opozoril na težave in stiske, s katerimi se na terenu soočajo zaposleni. Kot navajajo, nekateri ukrepi v praksi niso izvedljivi oziroma povzročajo velike ovire pri opravljanju javne službe. Pridružil se jim je tudi Sindikat poštnih delavcev (SPD), ki od inšpektorjev pričakuje enako vnemo pri spoštovanju vseh pravil. Z vprašanji smo se obrnili na ministrstvo za zdravje, prejeli pa smo, sicer precej skope, odgovore z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Spomnimo, kot navajajo poštarji oziroma poštni uslužbenci, ki vročajo pošiljke, za katere je potreben podpis, morajo tudi od fizičnih oseb na domu zahtevati izkaz pogoja PCT. A ker trenutno v Sloveniji ni razglašena epidemija, pravijo, da nimajo dovoljenja za brezstično vročanje pošiljk.

Na ministrstvu odgovarjajo, da so "uporabniki poštnih storitev po trenutno veljavnem Odloku o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 (Uradni list 174/21, v nadaljevanju: Odlok) v 6. točki tretjega odstavka 3. člena navedeni kot izjema le v primeru, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice".

Za delo na terenu potreben hitri test, za delo v prostoru podjetja pa zadošča samotestiranje

Obstaja pa tudi druga zagata poštarjev. Za potrebe opravljanja svojega dela se morajo samotestirati, vendar pri svojem delu vstopajo tudi v nakupovalne centre, v službena vozila morajo točiti gorivo na bencinskih servisih, za kar pa potrebujejo pogoj PCT.

Kakšno je pojasnilo pristojnih? Prvi odstavek 3. člena veljavnega odloka določa, da morajo pogoj PCT za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost. "To pomeni, da je pogoj PCT obvezen za vse zaposlene. 4. člen Odloka pa določa, da je za opravljanje dela pogoj PCT izpolnjen, če se vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost, presejevalno testirajo s testi HAG test za samotestiranje oziroma s hitrim antigenskim testom in če se delo začne opravljati po opravljenem testiranju z enim izmed testov, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa," so uvodoma navedli.

Dodajajo pa, da hitri test za samotestiranje velja samo za primere oprave dela v prostorih delodajalca. HAG test pa velja v primerih, ko se delo/dejavnost/storitve opravljajo izven prostorov delodajalca/na terenu/pri uporabniku, pri poslovnem partnerju, na pošti, banki idr. "V takem primeru morajo imeti delavci oz. izvajalci dela za opravo dejavnosti poštnih storitev HAG test, kot ga določa drugi odstavek 4. člena Odloka," so navedli.

V poštnem sindikatu opozarjajo na stiske in težave, ker so takšna pravila "neizvedljiva v praksi", zato nas je zanimalo, zakaj se niso v obeh omenjenih primerih odločili za izjemo? Ali se lahko Pošta Slovenije kljub temu, da ni razglašena epidemija, sama odloči za brezstično vročanje ali za to potrebuje soglasje resornih inštitucij?

"Izvajanje poštnih storitev v delu univerzalne pošte storitve je storitev v javnem interesu, zato storitev mora biti opravljena. Kljub določenemu pogoju iz drugega odstavka 3. člena (pogoj PCT za uporabnike) poštar poštno pošiljko mora dostaviti naslovniku oziroma na naslov. To opravi z vložitvijo pošiljke v hišni/izpostavljeni predalčnik," je odgovor ministrstva.

Pogoj PCT tudi ob osebnem prevzemu oziroma dostavi hrane

Vprašali smo jih tudi, ali to pomeni, da mora pogoj PCT od fizične osebe zahtevati tudi dostavljalec hrane na dom? Kaj pa branjevka na tržnici? Kot navajajo, se v primerih osebnega prevzema hrane na prevzemnem mestu ali ob dostavi tudi za uporabnika zahteva pogoj PCT. Prodaja na tržnici pa je v 4. (nujna oskrba) in 5. (prodajalne ... zunaj prodajaln) odstavku 3. člena določena kot izjema od pogoja PCT za uporabnike.

Vladni ukrepi, ki so stopili v veljavo minuli ponedeljek, med drugim določajo, da je pogoj PCT potreben na bencinskih servisih v notranjosti, zunaj pa ne. Zato so nekateri servisi omogočili plačevanje goriva pri zunanjem okencu. A spet prihaja do anomalij.

Kot navajajo bralci, so tudi pri plačilu pri zunanjem okencu od njih zahtevali pogoj PCT. Na vprašanje zakaj, so jim uslužbenci povedali, da so imeli inšpekcijski nadzor, da so inšpektorji zagrozili z globo in povedali, da se bodo vrnili. Podoben primer se je zgodil v eni od trafik, kjer je prodajalka od kupca zahtevala, da pokaže pogoj PCT, čeprav je stal zunaj na ulici pri okencu. Tudi ona je v pojasnilo navedla, da je imela obisk inšpektorice, ki ji je dejala, da mora od strank zahtevati pogoj PCT in da se bo vrnila, da preveri, če to upošteva.

Na anomalije v trafikah na prostem nismo dobili odgovora

Ali torej drži, da mora, kljub temu da stranka plača zunaj, uslužbenec bencinskega servisa zahtevati od nje pogoj PCT? Ali enako velja za vrste trgovin, kot je trafika in podobne?

"Sedmi odstavek 3. člena Odloka določa, da pogoj PCT (za uporabnika) pri oskrbi na bencinskem servisu velja le v primeru oskrbe v zaprtih prostorih bencinskega servisa," so nam pojasnili, vprašanje glede omenjene situacije v trafikah na prostem pa so 'preslišali'

Delo nekaterih inšpektorjev pod vprašajem?

Če to ne drži, ali gre v tem primeru za samovoljo oziroma različno interpretacijo vladnih odlokov pri inšpektorjih? Če je odgovor da, ali ni takšno početje nezakonito in kako lahko oškodovanec ukrepa zoper takšnega inšpektorja?

Tudi gostinci se denimo sprašujejo, ali je zakonito početje inšpektorja, ki pride v lokal v družbi drugih oseb, popije pijačo, nekaj časa tam poseda in klepeta, potem pa se naenkrat predstavi kot inšpektor in prične z inšpekcijskim nadzorom? Prav to nas je zanimalo. Ministrstvo smo vprašali, kateri zakonski akt to inšpektorju omogoča oziroma ali gre za nezakonito ravnanje inšpektorja in kako lahko oškodovanec ukrepa? Ali enako kot za gostinske lokale velja tudi za prodajalne?

Na navedena vprašanja konkretnih odgovorov nismo prejeli, so pa na ministrstvu zapisali sledeče: "Splošna načela inšpekcijskega nadzora, organizacijo inšpekcij, položaj, pravice in dolžnosti inšpektorjev, pooblastila inšpektorjev, postopek inšpekcijskega nadzora, inšpekcijske ukrepe in druga vprašanja, povezana z inšpekcijskim nadzorom ureja Zakon o inšpekcijskem nadzoru (Uradni list RS, št. 43/07 – uradno prečiščeno besedilo in 40/14)."

Kako bodo državljani izkoristili turistične bone?

Samo še do konca tega leta ostajajo v veljavi turistični boni, ob tem pa se postavlja tudi vprašanje, kdaj oziroma kako jih bodo državljani izkoristili. Po novem je namreč zbiranje v skupini dovoljeno samo, če gre za družinske člane oziroma člane skupnega gospodinjstva.

Ministrstvo smo zato vprašali, kako naj ravnajo tisti, ki so rezervirali počitnice s prijatelji že pred uvedbo novih vladnih ukrepov? Njihov odgovor pa se glasi: "Odlok je namenjen zamejevanju epidemije in omejitvi nenadzorovanega druženja. Svetujemo seveda koriščenje bonov v skladu z odlokom."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
monty |  13 .11. 2021 ob  06: 47
Samo miras bit res mona da plačaš 300euro da dobiš status cepljenega. Pol ital ko pride do zapletov do okužbe ti proznajo da niso se cepli in da če lahko jih cepijo? Folk deja sko še konec 2021 misli oziroma je prepričan da cepivo je zdravilo in da če bo imel hude zaplete da se bo cepil…pa jaz se sprašujem: a ta folk ki se upira cepivu ima sploh osnovno izobrazbo..osnovna šola je sploh končana? Preberejo naslov v črno..in pol že napadajo. Niti brat enega članka do konca ne znajo, vprašajo in pol si sami odgovarjajo z vpraša ji in se tolažijo s tem. Te je res čista psihiatrija…
manemebasat |  12 .11. 2021 ob  19: 00
Vidim, da mi dajete minuse. Ne trdim, da pandemija ne obstaja. Gre za to, kako sile v ozadju izkoriscajo to izredno stanje v prid velikemu resetu. O tem, ali je povzrocena v ta namen, ne bom spekuliral.
manemebasat |  12 .11. 2021 ob  17: 48
-5
Video je na YT. Ce ne znas anglesko, ga lahko gledas z hrvaskimi podnapisi na UQLOAD
manemebasat |  12 .11. 2021 ob  16: 04
-1
Daj malo odpri oci, nimas pojma kaj se dogaja v svetu. Ti si ena mala ovca, ki je padla na pokvarjeno finto globalistov in direktorjev velikega reseta. Poguglaj si govor Ernsta Wolffa na WEFF 2021 pa ti bo jasno kako si padel na finto.
vseved |  12 .11. 2021 ob  14: 26
-15
Kako nam lahko skupina internet strokovnjakom zagreni življenje!