NA SVOJE PLAČE ČAKALI VEČ KOT SEDEM LET: Nekdanji delavci Stavbenika dobili del poplačila

Koper

Nekdanji delavci koprskega Stavbenika bodo danes na račune prejeli od nekaj sto do nekaj tisoč evrov iz naslova prednostne razdelitve terjatev do propadlega gradbinca. Skupno se bo na njihove račune steklo 200.300 evrov, kar predstavlja 15 odstotkov vseh priznanih terjatev, so sporočili iz Obalne sindikalne organizacije KS 90.

Novembra 2012 je več kot 100 zaposlenih izgubilo zaposlitev v podjetju Stavbenik, ki je bil od leta 2001 del skupine Primorje, so spomnili v sindikalni organizaciji. Po stečaju podjetja je stečajni upravitelj Stavbenika Valter Stepan prednostnim upnikom oz. 162 zaposlenim priznal za 1,27 milijona evrov terjatev.

Prvo poplačilo neizplačanih plač in odpravnin, skupno 42 odstotkov vseh priznanih terjatev, kar je znašalo 561.000 evrov, so zaposleni na račune prejeli leta 2017, skoraj pet let po oklicu stečaja. Tokrat pa bodo nekdanji delavci po navedbah sindikalne organizacije na račune prejeli še 15 odstotkov terjatev v skupni višini 200.300 evrov.

Ob tem so v Obalni sindikalni organizaciji izrazili ogorčenje, da morajo delavci tako dolgo čakati na že davno prislužen denar. Pristojne inštitucije pozivajo, naj zakonodajo uredijo tako, da se z neplačilom za opravljano delo ne bi kršilo osnovnih temeljnih človekovih pravic, saj se večina stečajnih postopkov zaključi brez poplačila prednostnih upnikov.

Predlagajo, da bi priznane prednostne terjatve delavcev poplačala država v najkrajšem možnem času od oklica stečaja in bi potem država kot upnica vstopila v stečajni postopek ter skozi upniški odbor nadzorovala in pospeševala stečajne postopke.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija