Na sojenju Schettinu pričala njegova moldavska prijateljica

Kronika

V toskanskem mestu Grosseto se je nadaljevalo sojenje kapitanu ladje Costa Concordia, ki je januarja lani nasedla ob otoku Giglio, Francescu Schettinu. Kot priča je nastopila 26-letna Moldavka Domnica Čemortan, ki je priznala, da sta bila s Schettinom v intimnem odnosu.

Čemortanova naj bi bila v času nesreče s Schettinom na poveljniškem mostu na nesrečni Costi Concordii. Na vprašanje, ali je bila s kapitanom v razmerju, najprej ni želela odgovoriti, potem pa je po pritisku sodnika vendarle priznala. "Po nesreči se nisva več videla," je še dodala.

Moldavka je pred sodiščem poudarila, da je zaradi nesreče doživela velik šok in je potrebovala tudi strokovno pomoč. Nanjo naj bi močno vplival tudi pritisk medijev. Njen odvetnik je sicer ob začetku pričanja poudaril, da je Čemortanova v primer vključena tudi kot tožnica in da zahteva odškodnino.

Sicer pa je mladenka priznala še, da se je na križarjenje odpravila brezplačno. "Če si ljubica, te nihče ne vpraša po vozovnici," je povedala.

Schettino obtožen uboja 32 ljudi

Danes je bilo zaslišanih tudi več članov posadke. Natakar Ciro Onorato je opisal kaos, ki je nastal, potem ko je ladja nasedla. "Potniki so bežali, kuhinja in restavracija sta bili uničeni," je opisal. Paničen pa naj bi bil tudi Schettino. "Ne zapusti me!" naj bi ga rotil po nesreči.

Schettino je sicer obtožen uboja 32 ljudi, ki so umrli v nesreči, povzročitve nesreče in zapustitve ladje, preden je bila končana evakuacija. Grozi mu do 20 let zapora. Sojenje naj bi trajalo še več mesecev, pričalo pa naj bi več sto prič.