Na Siciliji razglasili izredne razmere

Kronika

V italijanski deželi Sicilija, kamor sodi tudi otok Lampedusa, ki je bil nedavno prizorišče tragedije beguncev, so včeraj razglasili izredne razmere. Razglasili so jih, da bi civilni zaščiti dali "maksimalno orodje" za soočenje z valom beguncev, je povedal predsednik dežele Rosario Crocetta.

Dan po tem, ko so italijanske oblasti za soočenje s prilivom beguncev s čolni v Sredozemlju sprožile operacijo "Mare nostrum" za okrepitev vojaških in humanitarnih kapacitet, so danes na območju Sicilije v treh ločenih posredovanjih rešili okoli 400 nezakonitih priseljencev.

Z operacijo "Mare nostrum" - tako se je Sredozemsko morje imenovalo v času rimskega imperija - želijo preprečiti še več smrti beguncev, potem ko je v tednu dni v dveh smrtonosnih brodolomih ladij umrlo skoraj 400 ljudi. Večinoma je šlo za begunce iz držav Afriškega roga in Sirije.

V okviru operacije so v italijanskih ozemeljskih vodah in izven njih namestili pet bojnih ladij, vključili pa so tudi brezpilotna letala in helikopterje ter visoko tehnološko razvite radarje.

Italijanska vlada je ukrep uvedla kot začasno rešitev, dokler se o obsežnejših operacijah ne dogovori EU.

Na obalah Italije in Malte je po podatkih ZN letos pristalo že okoli 32.000 prosilcev za azil, ki večinoma pridejo iz Libije.