NA RAČUNIH ENERGETSKI DODATEK: Samski bodo prejeli 200 evrov, koliko družine?

Slovenija

Država bo danes izplačala energetski dodatek večini upravičencev, to je prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Dodatek za gospodinjstva, ki se preživljajo z nizkimi dohodki, predvideva zakon o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva. Z njim se cilja na okoli 60.000 ljudi.

Prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka pripada energetski dodatek v različnih višinah. Dodatek za samsko osebo znaša 200 evrov. Za enostarševske družine znaša 200 evrov in še 118 evrov za vsakega otroka ali še 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine znaša 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, je dodatek določen pri 314 evrih.

Če samska oseba ali družina ni prejemnica denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka zaradi lastništva premoženja, lahko v času od 1. oktobra do 28. februarja 2023 pri pristojnem centru za socialno delo vloži vlogo za enega od teh socialnih transferjev, saj se pri ugotavljanju gmotnega položaja premoženje (razen prihrankov in vrednostnih papirjev) ne bo upoštevalo, so spomnili na ministrstvu za delo.

V tem obdobju tudi ne bo veljala omejitev dedovanja po 54.a členu zakona o socialno varstvenih prejemkih. Na podlagi upravičenosti do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka bo samska oseba ali družina posledično upravičena tudi do energetskega dodatka.

Energetski dodatek za dohodkovno najšibkejše kategorije invalidov v višini 200 evrov bo medtem izplačan na različne datume, odvisno od zakonske podlage, po kateri je določena invalidnost.

Oktobra je sicer na spletni strani gov.si zaživel spletni kalkulator za izračun energetskega dodatka, ki pa pride v poštev le za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, ne pomaga pa tudi tistim, ki mogoče izpolnjujejo pogoje, a niso prejemniki socialnih transferjev. Na ministrstvu za delo ne vedo, koliko bi bilo lahko takšnih upravičencev. Kot so nedavno pojasnili za STA, je bilo septembra v Sloveniji 50.236 prejemnikov denarne socialne pomoči in 21.295 prejemnikov varstvenega dodatka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija