NA PRIMORSKEM ZAČETEK USPOSABLJANJA NOVIH VOJAKOV: 29 kandidatov se bo urilo 14 tednov

Slovenija

V Veščinskem centru Slovenske vojske (SV) Vojašnice Janka Premrla Vojka v Vipavi je včeraj usposabljanje začela nova generacija kandidatov za poklicnega vojaka, pogodbenega rezervista in vojake prostovoljce. V generaciji, ki se bo po temeljnem vojaškem strokovnem usposabljanju urila skupaj 14 tednov, je sicer 29 kandidatov, od tega šest kandidatk.

Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, je v tokratni generaciji skupaj 29 kandidatov, in sicer deset za poklicnega vojaka, od tega dve kandidatki, šest kandidatov za pogodbenega rezervista, ki nimajo opravljenega vojaškega roka, od tega ena kandidatka, in 13 kandidatov vojakov prostovoljcev, od tega tri kandidatke.

Usposabljanje bo potekalo po programu temeljnega vojaškostrokovnega usposabljanja, ki se deli v tri faze. Prva faza je namenjena uvajanju v vojaško življenje. V drugi fazi se bodo kandidati usposabljali iz individualnih veščin in oborožitve. V tretji fazi bodo izvajali vsa streljanja, usposabljanje iz taktike in borilne veščine. Program usposabljanja bodo kandidati končali 14. junija.

Tiste, ki želijo vstopiti v Slovensko vojsko, opozarjajo na javna natečaja za podelitev štipendij. Generalštab Slovenske vojske je namreč objavil javni natečaj za podelitev 200 štipendij kandidatom za vojake srednješolskih in poklicnih izobraževalnih programov za poklicno delo v Slovenski vojski.

Ti morajo prijavo oddati do vključno 31. avgusta, medtem ko je treba prijavo na štipendijo kandidatom za častnike in višje vojaške uslužbence višjih in visokošolskih izobraževalnih programov oddati do vključno 31. marca, so še zapisali na ministrstvu. V SV se soočajo s kadrovsko podhranjenostjo in posledično preobremenjenostjo zaposlenih. Tako ministrstvo in SV intenzivno delata na promociji zaposlitve v SV, tudi s poletnimi tabori za študente in dijake.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija