NA PRIMORSKEM MANJ SAMOMOROV: Lani si je življenje vzelo 388 ljudi

Slovenija

Kot so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je v Sloveniji za posledicami samomora v letu 2014 umrlo 388 ljudi, od tega 325 moških in 63 žensk. V letu 2014 so sicer zabeležili ponovni upad samomorilnega količnika in najnižji količnik nasploh od leta 1965.

Upad samomorov v Kopru in Novi Gorici

Po mnenju strokovnjakov z NIJZ je trend upadanja samomorilnega količnika v Sloveniji v zadnjih letih ugoden in se dobro ohranja. Med regijami po ogroženosti izstopajo regije na vzhodu, in sicer Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Celje. Medtem v upadu samomorilnega količnika izrazito izstopa regija Ravne na Koroškem, kjer se je samomorilni količnik prepolovil, nižje količnike pa so zabeležili še v Kopru, Novi Gorici in Ljubljani.

Pomembna je preventiva

Partnerji v projektu MOČ - poleg NIJZ so to še Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija, Inštitut Andrej Marušič in Slovensko združenje za preprečevanje samomora - sicer opozarjajo zlasti na pomen preventivnih dejavnosti in širjenja nabora oblik pomoči. Ena ključnih pridobitev pri zagotavljanju novih storitev na področju duševnega zdravja se v projektu MOČ nanaša na vzpostavitev mreže devetih psiholoških svetovalnic po vsej državi, kjer so samo od februarja do avgusta skupno sprejeli 712 oseb.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija