Na Primorskem bodo komercialni programi ponovno vidni

Tehnologija

Velik del gledalcev na Obali, Krasu, v Vipavski dolini in na Goriškem zaradi motenj s strani italijanskih televizijskih postaj ni mogel več sprejemati komercialnih TV-programov. Na RTV Slovenija bodo zato danes in v petek del omrežja, ki pokriva ta območja, preglasili na nov nemoten kanal 33.

Na tem kanalu bodo oddajali oddajniki Beli Križ, Tinjan, Trstelj, Skalnica, Anhovo in Slavnik, so sporočili iz RTV Slovenija.

Gledalci morajo za nemoten sprejem ponovno nastaviti svoje digitalne sprejemnike. Za več informacij in tehnično pomoč lahko pokličejo na telefonsko številko 01 475 27 81 ali pogledajo na spletno stran www.rtvslo.si/dvb-t/.

Razlog za prehod komercialnih programov z multipleksa A na multipleks C je v lanskem letu spremenjeni zakon o digitalni radiodifuziji, ki ne dovoljuje več oddajanja komercialnih programov v multipleksu A. Slednji je bil v skladu z razpisnimi pogoji Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) zgrajen in operativen 14. oktobra letos.

Na Primorskem prihaja do zapletov, ker italijanski operaterji uporabljajo frekvence, ki so po mednarodnem načrtu dodeljene Sloveniji. Za reševanje te težave je pristojen Apek, ki problema motenj s strani Italije ne uspe rešiti že dlje časa, zato bi se morala v reševanje te težave vključiti tudi pristojna ministrstva in vlada.