Na "Primorki" danes reševalna vaja

Slovenija

Na primorski avtocesti se bo danes med 10. in 12. uro odvijala reševalna vaja Kastelec 13. Reševalci, policisti in gasilci bodo reševali osebo, ki je po prometni nesreči ostala ukleščena v avtomobilu v predoru Kastelec, zato bo avtocesta na tem delu za dve uri zaprta, so zapisali na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Gre za skupno vajo upravitelja avtocestnih predorov Darsa in reševalnih enot. Njen namen pa je preizkus ustreznosti koncepta zaščite, reševanja in pomoči po standardih ob nesreči v predorih ter različnih vzporednih aktivnostih in ukrepih razpoložljivih enot za zaščito in reševanje ob prometnih dogodkih v predoru Kastelec.

Predpostavka vaje je, da se je v predoru zgodila prometna nesreča. Udeleženci vaje bodo morali reševati ponesrečenca, ki je zaradi neprilagojene hitrosti z vozilom trčil v steno predora, se obrnil ter se poškodovan in ukleščen v vozilu zaustavil med obema pasovoma. Ob tem pa se je avto še vnel. Po predvidevanjih organizatorjev se ostala vozila odpeljejo mimo in zapustijo predor, na kar predor zaprejo v obe smeri.

Zaradi vaje bo spremenjen prometni režim med priključkoma Kozina in Kastelec v obeh smereh in preusmeritev na vzporedno regionalno cesto preko priključkov Kozina in Kastelec, je še zapisano na spletni strani prometno-informacijskega centra.