NA POTEZI SO OBČANI: MOK v drugo razgrnitev občinskega prostorskega načrta

Koper

Župan Mestne občine Koper (MOK) Aleš Bržan je danes medijem predstavil drugo javno razgrnitev Dopolnjenega osnutka občinskega prostorskega načrta (OPN), ki se bo zaključila 30. junija. Javni obravnavi bosta 6. in 11. junija. Kot je dejal, občanke in občane vabi, da se aktivno vključijo v obravnavo dopolnjenega osnutka.

Javna razgrnitev bo potekala do vključno 30. junija. V tem času bo gradivo razgrnjeno v avli občinske uprave in spletni strani MOK. Javnost lahko v času javne razgrnitve na spletni strani poda pripombe in predloge na prikazane spremembe razgrnjenega gradiva.

Poleg tega bo ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih od 8. do 12. ure ter ob sredah od 8. do 12. in od 14. do 17. ure v avli upravne stavbe MOK in na Oddelku za prostorsko načrtovanje in urejanje prostora na razpolago uslužbenec za pomoč občankam in občanom pri vpogledu v razgrnjeno gradivo ter pri oddajanju pripomb in predlogov na spletnem portalu. Občanke in občani lahko pripombe podajo tudi po navadni in elektronski pošti.

Prav tako sta predvideni dve javni obravnavi, in sicer v četrtek, 6. junija 2024, ob 18. uri in v torek, 11. junija 2024, ob 18. uri v dvorani sv. Frančiška v Kopru. V tem čas bo parkiranje v Parkirni hiši Sonce brezplačno. Vsak uporabnik bo sicer moral ob vstopu v parkirno hišo prevzeti parkirni listek, vendar pa mu ob izhodu ne bo treba plačati parkirnine. Po zaključku druge javne razgrnitve se bo občina znova opredelila do pripomb in predlogov, nato pa predlog OPN-ja poslala v potrditev nosilcem urejanja prostora.

OPN določa ključne cilje in vizijo prostorskega razvoja občine, prostor pa obravnava celovito, zato je MOK k pripravi tega dokumenta pristopila "načrtno, strateško, s poudarkom na vključevanju javnosti in ključnih deležnikov," navajajo.

V dopolnjeni dokument so vključene sprejemljive pripombe in predlogi, ki jih je občina v času prve javne razgrnitve, nekateri predlogi krajevnih skupnosti in rezultati prostorsko-planerskih delavnic, ki so potekale v Škofijah, Bertokih in Dekanih. "Vključene spremembe so v skladu z načeli prostorskega načrtovanja in nimajo negativnih vplivov na okolje ter na družbeni razvoj," poudarjajo.

Na osnovi pripomb in ponovnega tehtanja javnega ter zasebnega interesa so območja izvzemov stavbnih zemljišč glede na prvo javno razgrnitev delno spremenjena.

"OPN je osnova za nadaljnje urejanje našega skupnega prostora, kakovostnih pogojev življenja in bistveno prispeva tudi k blaginji občank in občanov MOK," je poudaril župan Aleš Bržan, ki je občanke in občane povabil k aktivnemu sodelovanju v obravnavi dopolnjenega osnutka OPN.

Vsi dokumenti in informacije o tem, kako se lahko vključijo v postopek javne obravnave so na voljo tudi na spletnem mestu občine. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Iniciativa za pravičen Piran |  31 .05. 2024 ob  09: 59
V Piranu imamo pa Matoza in OPPN betonizacijo. O OPN pa ni ne duha ne sluha. Bravo Korenika in njegova ekipa visokošolanih srednješolcev....
Capodistria |  30 .05. 2024 ob  16: 14
Na potezi so občani? Same nebuloze.