NA POŠTI SI MANEJO ROKE: Intereuropa s kar tretjino večjim dobičkom od načrtovanega

Koper

Skupina Intereuropa je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 47,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 19 odstotkov več kot v lanskem primerljivem obdobju in 13 odstotkov nad načrti, kažejo nerevidirani podatki. Čisti dobiček v višini 1,3 milijona evrov je bil 12 odstotkov nad primerljivim lanskim in 29 odstotkov nad načrtovanim.

V prvem četrtletju je skupina Intereuropa s 1361 zaposlenimi dosegla dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) v višini 3,6 milijona evrov, kar je 16 odstotkov več v primerjavi z enakim obdobjem leta 2021 in 20 odstotkov nad načrti. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je dosegel dva milijona evrov in tako presegel načrtovanega za 45 odstotkov ter primerljivega lanskega za 34 odstotkov, so iz Intereurope sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Nerevidirano poročilo o poslovanju skupine in družbe Intereuropa za obdobje januar-marec 2022 je včeraj na seji obravnaval nadzorni svet.

Kot so povzeli v družbi, katere 87,2-odstotni lastnik je Pošta Slovenije, je neto finančni dolg skupine Intereuropa ob zaključku prvega četrtletja znašal 35,9 milijona evrov, kar je nespremenjeno glede na konec lanskega leta.

Vsa tri poslovna področja - kopenski promet, logistične rešitve ter interkontinentalni promet - so v prvem četrtletju presegla tako lanskoletne primerljive kot tudi načrtovane prihodke od prodaje. To je rezultat aktivnega trženja na vseh produktnih segmentih, normalizacije epidemičnih razmer na trgu ter tudi porasta cen pomorskih, letalskih in cestnih voznin, so pojasnili v Intereuropi.

Lanskoletni in načrtovani prihodki od prodaje so bili najbolj preseženi na poslovnem področju interkontinentalnega prometa, in sicer pri produktih pomorskega in letalskega prometa. Načrtovane prihodke od prodaje so ob tem presegle skoraj vse družbe skupine z izjemo družb v Srbiji in Ukrajini.

Družba Intereuropa pa je četrtletje sklenila s prihodki od prodaje v višini 32,8 milijona evrov, kar na letni ravni pomeni 18-odstotno zvišanje. EBITDA se je povečal za 22 odstotkov na 2,5 milijona evrov, EBIT pa je poskočil za 46 odstotkov na 1,5 milijona evrov. Družba Intereuropa je četrtletje končala z 1,2 milijona evrov čistega dobička, kar je 46-odstotno povečanje glede na primerjalno lansko obdobje.

Skupina Intereuropa je med drugim proučila vpliv vojne v Ukrajini in posledično uvedenih sankcij na poslovanje. "Zaradi razmeroma majhnega obsega poslovanja z Rusijo in Ukrajino ter nizke naložbene izpostavljenosti do Ukrajine uprava ocenjuje, da vojna v Ukrajini in posledično uvedene sankcije neposredno ne bodo pomembno vplivale na poslovanje skupine Intereuropa ter doseganje poslovnih ciljev," so zapisali.

Letos namerava skupina Intereuropa ustvariti 174,6 milijona evrov prihodkov od prodaje z rastjo prihodkov na poslovnem področjih kopenski promet in logistične rešitve, medtem ko prihodki od prodaje poslovnega področja interkontinentalni promet predvidoma ne bodo rasli. Največji porast prodaje načrtuje v odvisnih družbah v Srbiji in na Hrvaškem. V skupini načrtujejo 13,8 milijona evrov EBITDA in 7,1 milijona evrov EBIT.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija