NA PORTOROŠKEM LETALIŠČU PREISKUJEJO POŽIG: Prisotni so gasilci in policisti s šolanimi psi

Piran

Na območju portoroškega letališča bo danes potekala skupna vaja oz. usposabljanje s področja preiskovanja požarov in požigov, ki jo skupaj organizirajo gasilci, policija in Aerodrom Portorož. Namen vaje je utrditi sodelovanje z gasilci ter nadgraditi znanje in praktične izkušnje s področja preiskovanja požarov in požigov, so pojasnili na policiji.


Fotografiji gašenja požara sta simbolični.

Na portoroškem letališču bo najprej danes na vrsti vaja posebne enote policije s specialističnimi službenimi psi, v nedeljo pa bo sledila še gasilska operativna vaja na temo gašenja notranjih požarov v objektu, so sporočili iz Aerodroma Portorož.

Kot je za STA pojasnil višji kriminalistični inšpektor specialist Simon Česnik, je namen vaje utrditi sodelovanje z gasilci ter nadgraditi znanje in praktične izkušnje s področja preiskovanja požarov in požigov.

Samo preiskovanje požarov in požigov oz. iskanje vzrokov požarov in zavarovanje dokazov predstavlja za policijo eno izmed zahtevnejših preiskovanj. Preiskovanje oz. ugotavljanje vzroka požara namreč otežuje sam ogenj, ki pri gorenju uniči nekatere dokaze, hkrati pa požar lahko povzroči, da se objekt zaradi statične nestabilnosti podre, kar predstavlja nevarnost tudi za preiskovalce. Določeno težavo za preiskovanje predstavlja tudi gašenje, saj se s tem dobesedno sperejo določeni dokazi, ki jih požar pred tem ni uničil, je navedel Česnik.

Policija bo pri vaji sodelovala z vodniki s psi za specialistično uporabo z oddelka za šolanje službenih psov Generalne policijske uprave (GPU), s strokovnjaki oz. forenziki nacionalnega forenzičnega laboratorija GPU, s kriminalisti in kriminalističnimi tehniki Sektorja kriminalistične policije Koper ter s policisti območnih enot Policijske uprave Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija