NA POLJSKEM VRE: Fotografija, ki kaže na nespoštovanje Američanov

Svet

Poljski predsednik Andrzej Duda je med torkovim obiskom Bele hiše naredil vse, da bi ugajal gostitelju predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in je celo predlagal ustanovitev "oporišča Trump", za katerega bi plačala njegova država, vendar je na Poljskem zavrelo zaradi fotografije obeh predsednikov.

Washington Post prenaša poročanje poljskih dopisnikov in analitikov o fotografiji, ki prikazuje oba predsednika med podpisom dogovora o povečanju varnostnega in trgovinskega sodelovanja. Trump sedi udobno za mizo in mrko gleda v kamero, Duda pa stoji ob strani in se sklanja nad mizo ob podpisu, vendar kljub temu uspe izvleči širok nasmeh.

Užaljeni in norčavi odzivi

Poljaki so užaljeni in vlečejo primerjave med Trumpovim srečanjem z voditeljem Severne Koreje Kimom Jongom-unom v Singapurju, kjer je bil odnos ameriškega predsednika veliko bolj spoštljiv.

"Lepo od predsednika Trumpa, da se je malce umaknil, sicer bi naš predsednik moral podpisati dokument na kolenih," je tvitnil dopisnik poljskega radia Pawel Zuchowski. Strokovnjak za mednarodno diplomacijo Janusz Sibora je fotografijo označil za incident. "Sporočilo je jasno: Američani Poljakov ne spoštujejo," je izjavil.

Duda in predstavniki njegove vlade sicer niso z ničemer nakazali, da bi bilo kaj narobe, ali da bi bili užaljeni. Kritike prihajajo predvsem iz opozicije. "Podpis poljsko-ameriške deklaracije za mizo ameriškega predsednika, ki sedi, poljski predsednik pa stoji, je simbolična potrditev Dude kot klienta Donalda Trumpa. Še nikoli nismo padli tako nizko," je tvitnil član opozicijske liberalno-konservativne stranke Pawel Zalewski.

Nekdanji namestnik poljskega premierja Roman Giertych je za tabloid Fakt dejal, da ga je sram, nekdanji predsednik Poljske Lech Walesa pa se norčuje iz Dude z objavo svoje fotografije s Trumpom, kjer Walesa sedi, Trump pa stoji.

Deli novico:

nebodigatreba |  20 .09. 2018 ob  10: 28
Desničar | danes ob 03:19 1-
Kaj je narobe s tem, da imajo desničarji denar? So ti ga ukradli? Če so pokliči 112.

Pokliči 112? Kaj bodo pa gasilci reševali, ali urgentna zdravniška pomoč?
Ne se sramotiti prosim s svojim IQ. Pravijo da če nimaš kaj pametnega povedati, raje molči.
Pravi "desničar" si, s svojo inteligenco ki je sorazmerna s številko čevlja.
@desničar |  20 .09. 2018 ob  09: 22
Sedaj si pokazal koliko si pameten, saj še tega ne vaš, da se za kriminal kliče 113 in ne 112, kjer so gasilci in reševalci.
@Sesati, sesati...  |  20 .09. 2018 ob  08: 40
Penzija ni ista, so pa iste cene v trgovini... To je EU...v štartu ni uredila zadev..enotni davki,enotni prispevki,enotne plače,...
Sesati, sesati... |  20 .09. 2018 ob  03: 42
-1
In še vedno Slovenija vleče v levo. 80% zaposlenih dela z 20% produktivnostjo, vsaj 20% delovnih mest je nepotrebnih, izmišljenih, vse skupaj na grbi mojega očeta, ki prejema penzijo 500, namesto ekvivalentnih 1600 v Avstriji - toliko prejema njegov kolega, ki je počel isto. In še vam ni prav. Neproduktivni paraziti.
★ Nesposobni komunisti ★ |  20 .09. 2018 ob  03: 35
-6
A je bolje dati levičarjem-komunistom denar? Eho jst sem rojen v Jugoslaviji. Levičarji-komunisti so privatnikom pobrali vse in nacionalizirali, v dobro velike Jugoslavije. Vsa uspešna jugoslovanska podjetja so bile nekoč delavnice in proizvodnje v privat lasti, ideje in trud pametnih, delovnih ljudi, ki so večinoma pristali na Golem otoku ali pod zemljo. Poleg tega smo dobili enormne količine kreditov iz vseh koncev sveta, samo od USA takratnih(!) 140 milijard USD, da ne neštevam naprej. Da bi se zadeva končala tako, da v beograjski porodnišnici niso imeli več niti za plenice za novorojenčke. Milijoni nezaposlenih. Kriza. Balkanska vojna. Hvala lepa za tvoje zaostale levičarske sanje.
Desničar |  20 .09. 2018 ob  03: 19
-2
Kaj je narobe s tem, da imajo desničarji denar? So ti ga ukradli? Če so pokliči 112.
Eho |  20 .09. 2018 ob  01: 00
Trije desničarji imajo 98 procentov vsega denarja na svetu. Njegova Svetost Kristus je bil v svojih naukih strogo prepovedal uporabo denarja.
Eho |  20 .09. 2018 ob  00: 56
Poljaki so na slabi poti, desničarji pač tipo jajo ali pa tipo franko nekoč, ki je v Španiji po drugi vojni vse do leta 1977 prejšnjega stoletja pobil na stotisoče ljudi, ki so si želeli zgolj miru.
Eho |  20 .09. 2018 ob  00: 14
Norci znajo koristiti. Bodite za trumpa dumpa.
Eho |  20 .09. 2018 ob  00: 13
-1
Tudi jast sem bil, sem in bom za trumpa, edino tako se neki dan rešimo teh nebodi jih teba na tem svetu.
koga  |  20 .09. 2018 ob  00: 10
Slovenci sovražimo .: Slovensko cerkev , SDS , Janeza Janšo , Predsednika države Boruta Pahorja ,Lojzeta Peterleta , izgnali bi vse slovenske uspešne podjetnike in jim zaplenili premoženje , posebej še Akrapoviča in njemu podobne , sovražimo američane in Donalda Trampa , ..... preveč sovraštva

Tistim , ki mnenju leve večine oporekajo , takoj označimo za sovražni govor , brez utemeljitve , za razmisliti
koga pa |  19 .09. 2018 ob  21: 17
američani spoštujejo?
1