NA PLIMOVANJE SO BILI PRIPRAVLJENI: "Bodo pa veliko dela imele komunalne službe" (FOTO)

Piran

Ob 6. uri je bila v Piranu sprožena sirena javnega alarmiranja z znakom "opozorilo na nevarnost". Razlog? Visoko plimovanje in močan južni veter. Morje je po poročanju Uprave za zaščito in reševanje za krajši čas poplavilo najnižje dele obale. Aktivirani so bili gasilci PGD Piran.

Morje je poplavljalo tudi v Izoli in Kopru. Do 7.50 so v obeh mestih zabeležili več prijav dogodka, aktivirani pa so bili lokalni gasilci - v Kopru poklicna gasilska enota, v Izoli pa prostovoljna gasilska društva, poroča uprava.

Kot nam je pojasnil Robert Zirnstein, poveljnik Civilne zaščite (CZ) Piran, so bili na dogodek pripravljeni. Prek občinske spletne strani in SMS sporočil so o pričakovanem poplavljanju obvestili tudi občane. "Morje je poplavljalo na najnižjih delih, največ okrog 10 centimetrov, tako da ni bilo posebnosti. Bodo pa imele veliko dela komunalne službe, ker je Prešernovo nabrežje polno kamna in peska, enako je tudi pred Hotelom Piran," nam je pojasnil Zirnstein.

Tudi v Strunjanu je bil zaradi visokega plimovanja nekoliko povečan vodotok, zalilo pa je cesto v Jernejevem kanalu.

O slednjem je na družbenem omrežju Facebook obvestilo tudi Okolje Piran, cesta namreč ni bila prevozna. 

???? Cesta ob Jernejevem kanalu ni prevozna. Morje je poplavilo nižje ležeče predele obale.

Objavil/a Okolje Piran dne Sreda, 01. december 2021

Jan Brodar z Gasilske brigade Koper pa nam je pojasnil, da se je sirena sprožila kot nevarnost poplav. Gasilci so zgodaj zjutraj odšli na teren, kjer so ugotovili, da je bila gladina "30 centimetrov nižja od točke, kjer bi začelo morje prelivati". Od tedaj naprej pa ni bilo posebnosti, je dodal.

Bo pa gladina morja povišana tudi jutri ob jutranji plimi, med 5. in 10. uro. Kot opozarja Agencija RS za okolje, lahko morje poplavi nižje ležeče dele obale v višini okoli 20 centimetrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija